Nej David (Davidova frula) @ Galerija Waldinger, 15. 02. 2015.

Evo još jedne premijere na mom blogu: ovo je prvi put da pišem izvještaj s koncerta jedne skupine iz Irana. Nije to možda mjuza po mom ćefu, ali samo iskustvo je bilo zanimljivo i egzotično, a i tko zna kad će mi se opet ukazati netko iz ove daleke zemlje?

Zna se da na ovom blogu nema mjesta za hrvatsku tradicionalnu glazbu u njenim različitim oblicima. Klape? Smeće. Tamburaši? Sranje. Kajkavske popevke? Atonalno arlaukanje gemištom opijenih Zagoraca. Thanks, but no thanks. Ali što se tiče tradicionalne glazbe sastava iz drugih zemalja, pogotovo onih udaljenijih, tu sam nešto malo otvorenijeg uma. Volim čuti nešto što je meni novo čak i ako to nije glazba po mom ukusu, kao npr. iranska glazba.

Zamislite sad da negdje u Iranu postoji neki blog ovakvog tipa, samo što ga ne vodi Zli Hadžo već, recimo, Zli Hodža J. I recimo da taj moj iranski pandan također sluša neku urbanu glazbu („Urbano, samo urbano“, rekao bi ironično Rambo), vjerojatno on ne bi pisao o bendu tipa Nej David. Ali, da u Iran dođe neki sastav iz daleke Hrvatske, neka klapa ili tamburaški sastav, možda bi Zli Hodža otišao baciti uho čuti takav bend čisto iz radoznalosti. Tako sam se i ja iz čiste radoznalosti u nedjelju navečer zatekao u galeriji Waldinger u osječkoj Tvrđi na jednom totalno nesvakidašnjem događaju.

Glazbeni sastav Nej David (Davidova frula) dospio je do Osijeka zahvaljujući suradnji osječke Umjetničke akademije i Iranskog kulturnog centra pri Veleposlanstvu Irana. Obilježavajući obljetnicu revolucije u Iranu, IKC je organizirao mini turneju po Hrvatskoj koja je uključila koncerte, izložbe i još svašta nešta. U Osijeku je tako, osim koncerta, održana i popratna radionica na kojoj su se svi zainteresirani mogli upoznati s glazbenicima, njihovim instrumentima, tehnikama sviranja… I to bi bilo zanimljivo za vidjeti, međutim tu radionicu su održali u 16 h u nedjelju popodne kad sav zao svijet (poput mene) još uživa u nedjeljnoj siesti poslije obilnog ručka i ne zna na kojem planetu se nalazi, a da ću prekidati siestu zbog upoznavanja tradicionalnih iranskih instrumenata – mislim da bi tu i Zli Hodža povukao granicu… J

Kad sam se oko sedmice ukazao u galeriji, tamo je već bilo 50-ak posjetitelja, kasnije je došlo još nešto ljudi, sve stolice bile su zauzete a nekoliko kasnitelja je stajalo iza. Okupljenima su se kratkim govorom obratili predstavnici Umjetničke akademije i Iranskog kulturnog centra koji je i poimence predstavio šestoricu izvođača iz Nej Davida odjevenih u svijetle šulje, tamne hlače i neke smeđe kožuhe. U ruci su držali instrumente koje sviraju – santur (nešto poput lap steel gitare), daf (veliki bubanj), nej (frula, možda ona iz imena benda), tar (iranska tradicionalna gitara), tombak (bubanj u obliku pehara) i kamančeh (iranska varijanta violine), sve redom tradicionalni iranski instrumenti koji se izgledom dosta razlikuju od današnjih glazbenih instrumenata, iako povjesničari umjetnosti tvrde kako moderni instrumenti potječu upravo od starih iranskih odnosno perzijskih instrumenata. Da sam, kao što nisam, otišao na onu radionicu sigurno bih čuo nešto više o tome. Jedini meni poznat instrument bila je klasična akustična gitara koju su glazbenici povremeno koristili.

Sam koncert je započeo na prilično nesvakidašnji način, obradom hrvatske himne za koju su se unapred ispričali jer je nisu stigli uvježbati, ali zvučalo je jako dobro. Svaki glazbenik odmah je dao do znanja da je virtuoz svog instrumenta, a zajedno čine uigranu cjelinu koja podjednako dobro funkcionira i u bržim i u laganijim stvarima. Neke pjesme su im instrumentali, a neke su im pjevane gdje se vokali najčešće izmjenjuju, dok ostali glazbenici služe kao back vokali. Glavni pjevač im je neki brko koji izgleda kao da je upravo izašao iz neke trećerazredne turske sapunice, ali kad čovjek pusti glas usereš se.

Najbolji dio koncerta bio mi je solo na santuru, instrumentu koji podsjeća na lap steel gitaru koju čovjek svira držeći ju na koljenima (na malom tepihu, naravno, da se instrument ne bi prehladio). Samo ime santur znači „sto žica“ i dobro, nema ih baš stotinu ali ima ih mnogo, a lik uspijeva iz njega izvući toliko mnogo začudnih zvukova i njihovih kombinacija da ostaneš paf, ali ne Edith. Zvuk santura toliko je izražajan da dominira zvučnom slikom, uz izražen ritam, posebno u bržim pjesmama kada bi udaraljkaš zamijenio tombak dafom i krenuo udarati tako divlje da bi zidine Jerihona popustile pred tom navalom. Izmjenjivale su se vesele, plesne skladbe, tradicionalni narodni instrumentali i pokoja laganija stvar, vjerojatno srcedrapajućeg teksta kojega naravno nismo mogli razumjeti ni tri posto. Možda je i bolje tako…

Nastup je trajao začuđujuće kratko, jedva 50-ak minuta. Muzičari su se poklonili još jednom i otišli u stražnju prostoriju, a bisa nije bilo niti ga je itko tražio, već se ekipa počela ustajati sa stolica i krenuti kućama. Pomalo neobično, jer bisevi su sastavni dio ovakvih programa, jedino ako to nije bila pauza u svirci pa je bio još jedan dio koncerta kasnije, no kako nitko nije najavio nikakvu pauzu, i ja sam pretpostavio da je to to i izašao u prohladnu zimsku noć.

Bilo mi je čist’ OK poslušati nešto novo i neobično kao što je iranska tradicionalna glazbena trupa iako me, iskreno, neće ponukati da kod kuće slušam njihove snimke ili surfam po netu tražeći više informacija, u stilu „za one koji žele znati više“. Ali, ako vi niste takvi isključivci i zatucanci poput mene i ovo vam zvuči zanimljivo, potražite ih na netu, možda vam budu baš po guštu i otkriju vam neke nove glazbene svjetove i horizonte. Ja ću se zadovoljiti kratkim koncertom u galeriji Waldinger…

Hadžo koji u gay klubovima svira frulicu

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - koncerti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s