Autorska večer mladih osječkih skladatelja @ Arheološki muzej, 20. 04. 2016.

P1120952

Jedna od loših strana rada s izbjegličerosima u Slavonskom Brodu (osim same činjenice da sam šest mjeseci živio u tom žalosnom izgovoru od grada 🙂 ) je i to što sam propustio najveći dio koncerata u sklopu ciklusa „Osječke glazbene srijede“. Otišao sam taman kada se ovosezonski program zahuktao i vratio tek pred sam kraj. Ali, nekoliko svirki ipak ću stići pogledati, a prva među njima bila je ova, meni vrlo zanimljiva, jer predstavlja mlade glazbenike koji izvode svoje autorske skladbe. 

Riječ je o 17 polaznika programa „Cjeloživotno učenje – Kompozicija pri Umjetničkoj akademiji“ čiji je mentor profesor Davor Bobić, alfa i omega cijelog koncertnog ciklusa, a program se održao u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhača u Osijeku.

Klasa „Kompozicija na UAOS“ na Umjetničkoj akademiji utemeljena je relativno nedavno, prije dvije godine, nakon što je prethodno djelovala u Glazbenoj školi u Varaždinu, a sada ju je Bobić „povukao“ na UAOS. „Kompozicija“ je namijenjena mladima i onim starijima od sedam godina nadalje, koji svoje autorstvo počinju brusiti u ranoj dobi, pa nastavljaju u srednjoj školi i na Akademiji. Sam Bobić kaže kako je ovakav pristup radu s djecom i mladima jedinstven u Hrvatskoj pa i šire, a da se program „primio“ svjedoči činjenica da ove godine imaju 17 polaznika, a sljedeće ih očekuju još više.

Mene je naravno zanimalo kako zvuči autorska klasika jer najveći dio koncerata ovog tipa sastoji se od „covera“, da se izrazim rock rječnikom. U klasičnoj glazbi čak postoji jaka struja koja insistira da se skladbe izvode onako kako ih je prije 200, 300 ili 500 godina autor zapisao, bez ikakavih iskakanja ili improvizacija, a modernu klasiku preziru. Moram priznati da, nakon što sam čuo ovih 17 mladih ljudova i ljudica kako se predstavljaju s vlastitim skladbama, uopće ne osjećam potrebu za Mozartom, Chopinom ili Brahmsom. Što bi rekli naši komšije s istoka, „Naše a svetsko“ 🙂 .

Atrij bivšeg Arheološkog muzeja bio je prepun, što nije ni čudo. Velik broj izvođača, da je svatko od njih doveo barem još po jednu ili dvije osobe iz familije, plus njihovi kolege iz glazbene škole i UAOS-a, sala bi bila lijepo popunjena. Program je bio zamišljen tako da se publici predstave svi mladi glazbenici, kronološki, od onih najmlađih (rođenih 2006. i 2007.) pa do „veterana“ rođenih davne 1992. ili 1994. Tako smo imali prilike vidjeti Enu Jurišić, Filipa Biljana, Niku Matančić, Maju Milas, Ivu Milas, Nikolu Varžića, Slavicu Serenčeš, Juraja Botkuljaka, Luku Juraka, Bornu Valentića, Lanu Gašpert, Domagoja Pećara, Petru Hrženjak, Doroteu Pavlinić, Miu Rebu, Tina Rebu, Ivana Bobića, Nikolinu Topić, Kirila Naumova, Leonarda Markovića i Mateu Matić, dok je cijeli program otvorio Fran Bobić u pratnji Gudačkog orkestra Glazbene škole Franje Kuhača.

Ako ste brojali, to je nešto preko 20 ljudi, a polaznika je 17? Na koncertu su djela uglavnom izvodili sami autori, ali i njihovi kolege iz Glazbene škole ili UAOS-a, a nekima su u izvedbi pomogli braća i sestre. Malo mi je nezahvalno bilo koga izdvajati jer je cijeli program bio odlično osmišljen i izveden, ali nekoliko mladaca su se po nečemu ipak izdvojili.

Prije svega, 15-godišnji kompozitor Nikola Varžić koji je prvo sam virtuozno izveo svoj „Preludij“ i „Etidu za glasovir“; njegovu „Toccattu za glasovir“ potom je izvela Slavica Serenčeš, da bi na kraju Djevojački zbor 1. razreda Srednje glazbene škole Franje Kuhača izveo „Baladu o Tounjčici“ na stihove Vlade Vlaisavljevića u a cappella verziji dok je Nikola dirigirao zborom. Multi-talentirani momak, ako još i zna kuhati, stat ću u red da ga oženim kad napuni 18… 🙂 🙂 🙂

P1120969

Juraj Botkuljak je na glasoviru izveo svoje „Impresije“ i mene je, hm, impresionirao. Ono što mi se najviše dopalo kod njega je to što voli i sluša jazz, pa je i njegova skladba u tom điru što ju je odmah izdvojilo od ostatka repertoara. (A i Matija Dedić ga je nahvalio nekoliko dana kasnije nakon koncerta u Dječjem kazalištu). Mali savjet drugu Bobiću: pokušaj usaditi ljubav prema jazzu, rocku ili klasičnom soulu tim mladim ljudima, možda dobijemo nekog svog Raya Charlesa, Billy Joela ili Chrisa Martina…

Nika Matančić je izvela na klaviru nekoliko skladbi „Iz Nikinog albuma“, a ono što nju izdvaja je to što je slijepa, ali fizički hendikep, ponovo se pokazalo, ne mora nužno biti prepreka krasnom muziciranju, pitajte gore pomenutog Raya Charlesa (OK, on iz objektivnih razloga ne može odgovoriti, ali Stevie Wonder je tu negdje iza ćoška…). Maja Milas očito sluša Coldplay jer njene dvije pjesme, jedna izvedena uz malu pomoć sestre Ive, imaju izraženu pop crtu, dok skladba „Watergate“ Mie Rebe na klaviru u pratnji brata Tina za violinom sadrži bogatu filmsku orkestraciju. Kraj koncerta pripao je „teškašima“, „kapitalcima“ koji pišu i izvode mnogo složenije i zahtjevnije skladbe, a tu me se posebno dojmio Ivan Bobić sa svojom Suitom za glasovir solo.

P1120983

Kažem, malo je nezahvalno bilo koga izdvajati obzirom na razlike u godinama, afinitetima i slično, ali ovih nekoliko mi je posebno zapelo za oko i uho, no to ne znači da su ostali bili manje vrijedni. Naprotiv, mogu slobodno reći da je ovo bilo jedno od najboljih izdanja Osječke glazbene srijede do sada, savršena večer koja je još jednom pokazala koliko autorskih glazbenih talenata i kreativaca Osijek i okolica imaju.

Svaka čast interpretacijama „klasične“ klasike, ali i suvremena autorska klasika može biti podjednako uzbudljiva, snažna i zanimljiva, pa bi ovakvih autorskih nastupa u sklopu OGS-a (i izvan njega) trebalo biti još više.

Hadžo, lice koje traži autora

P1120996

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - koncerti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s