Osječka glazbena srijeda – koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole F. Kuhača @ Arheološki muzej, 11. 05. 2016.

P1130425

Kao što sam rekao u izvještaju s prošlotjednog koncerta gitar majstora Istvana Romera, koncertni ciklus Osječke glazbene srijede nastavlja se punom parom i ne jebe živu silu. Sad se koncerti održavaju svake srijede, a sinoć su nam se u atriju Arheološkog muzeja predstavili nagrađivani učenici Glazbene škole Franje Kuhača. 

Riječ je o glazbenicima i vokalima, odnosno vokalisticama, koji su se predstavili s odabranim ulomcima iz programa kojima su osvojili nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima tijekom školske godine 2015./2016. A nagrade su se osvajale posvuda – od Zagreba, Varaždina, Beograda, Herceg Novog, Šapca pa sve do Rima. Stoga je i nastup na javnom koncertu u sklopu ovosezonskog OGS-a bio na neki način priznanje tim mladim umjetnicima i njihovim profesorima na svemu što su napravili tijekom školske godine, ali i podstrek da nastave razvijati se i usavršavati u glazbenom smislu.

A taj bi podstrek sigurno bio još jači da atrij Arheološkog muzeja nije bio gotovo poluprazan. OK, bilo je još nekih glazbenih programa te večeri (kako se to i obično preklapa u Osijeku), ali ako izuzmemo učenike, njihove profesore te roditelje i prijatelje, mislim da je nas bilo svega šačica koji nisu u tom najužem krugu a koji su došli na koncert. Recite što hoćete, no meni je to žalosno, i ako vam treba još jedan dokaz zašto Osijek ne može biti nikakva prijestolnica kulture, to su bile prazne stolice sinoć u prvom redu koje prosto bodu oči.

Kao i prije par tjedana na autorskom koncertu studenata kompozicije, izvođači su nastupali od mlađih prema „veteranima“, a kronološki su nastupili: Tirsa Habuda (violina), Karlo Pančić (bisernica), Leona Bijelić (alt saksofon), Hanna Kovačević (violina), Ivan Lazić (klarinet), Gustav Kujundžić (violina), Luciano Princip (alt saksofon), Marija Kolar (mezzosopran), Tin Reba (violina), Leonarda Kavedžić (sopran), Ruben Habuda (klavir), Dora Masle (sopran), Jelena Gerendaj (sopran), Kristina Hegeduš (klavir), Vlatka Kladarić (sopran), Filip Nemet-Gužvić (viola), Nikola Varžić (klavir), Domagoj Pećar (fagot), Timon Fumić (klavir), Arijan Mačak (alt saksofon) te Ivan Vlainić (oboa). Naravno, imali su i klavirsku podršku od strane njihovog kolege Rubena Habude te profesora Sandre Mikulandre Tutavac, Vedrana Oršolića, Igora Rončevića i Sunčane Turk.

P1130397

Na repertoaru su bili kraći ulomci prvoligaša kada je riječ o klasičnim kompozitorima, od Beethovena, preko Mozarta, Schuberta, Schumana, Chopina (meni omiljena takozvana „tri Š“), Brahmsa pa do Davora Bobića. Ček ček, otkud Bobić u ovoj priči? Pa, čovjek piše djela za osebujne instrumente tipa fagot ili oboa s kojima su njegovi učenici osvajali nagrade na natjecanjima pa je sve u skladu s pravilima, a zlobnik poput mene bi dodao i da je Bobić po godinama tu negdje s gore pomenutima, samo što su oni odavno izumrli a on je još među nama i, čini se, ne pokazuje namjeru postati bivši uskoro… J Meni se od te dvije njegove kompozicije više dopala ona za obou, valjda zato što mi se više sviđa zvuk tog instrumenta u odnosu na fagot, a ima i simpa istočnjačku melodiju (bit će da je autor proveo dosta vremena pred malim ekranima gledajući turske sapunice… 🙂 ).

Dakle, nastupila je četa đaka u jednom danu, cijeli koncert je trajao dobra dva sata tako da je bila i jedna 10-minutna pauza između koju smo kolega i ja iskoristili da odemo do obližnje pekare i napunimo baterije pecivom s hrenovkom. Nije zdravo, ali je dobrodošlo. Nisam čak ni bio siguran hoću li izdržati do kraja jer dva sata klasike je debelo iznad mojih gabarita, ali nekim čudom sam izdržao. Pomoglo je i to što je program najiskusnije glazbenike ostavio za sam kraj, kad ti lagano sve to počne ići na kurac, ali te kvaliteta nastupa tjera da ostaneš. Još samo ovoga da vidim, još samo ovu… I prođu dvije ure kulture!

Moji favoriti? Opet, nezahvalno je izdvajati ali evo, recimo, jako volim zvuk alt saksofona. Mislim da se taj instrument i klavir odlično nadopunjuju, a još kad izvođač odabere skladbu sa jazzy vibrom, to je pun pogodak, pa među favorite svakako stavljam Arijana Mačka s djelićem melankolične „Arie“ francuskog kompozitora Eugenea Bozze, poznatog po uvrštavanju jazz elemenata u svoj rad. Mladi Mačak uspio je odlično uhvatiti atmosferu zadimljenih pariških klubova 30-ih i 40-ih godina i na trenutke si imao dojam da slušaš nekog starog mačka, crnca, kako svira dok vani polako sviće. Za mene, ovo je bio najbolji trenutak večeri. Jako mi se dopao i saksofonist Luciano Princip s Paul Dukasovom „Alla Gitana“.

P1130407

Timon Fumić za klavirom je izveo Chopinov „Nocturno u e-molu“, Kristina Hegeduš Schumanovu „Arabesque“, a Nikola Varžić Schubertov „Impromtu u S duru“, pa kako sam rekao da sam oduvijek bio slab na ova tri Š, guštao sam u dobroj izvedbi. Inače, Varžić je uz Domagoja Pećara jedini koji je nastupio i na večeri autorske glazbe kao kompozitor i sada kao reproduktivac (bio je tamo i mladi violinist Tin Reba ali kao support svojoj sisterici Miji), pokazao je još jednom da je virtoz za klavirom i baš gledam popis nagrada i vidim da je u Šapcu osvojio drugo mjesto. Jebote, ako je ovakav talent bio drugi, tko je onda pobijedio, Pogorelić možda? 🙂

Djevojke vokalistice su me se dojmile i svojim glasom i svojim stasom (matorog pohotnjaka poput mene nije teško uzbuditi he he he), no da ne idem dalje jer svi su bili na visini zadatka, reći ću samo za the end da je ovaj koncert potvrdio kvalitetu rada Glazbene škole F. Kuhača i stvarno je šteta što nije bilo više publike u dvorani jer su ovi mladići i djevojke svojim nastupima pokazali da su s pravom osvojili nagrade na brojnim natjecanjima.

Koncertni ciklus nastavlja se udarnički, već idućeg tjedna (srijeda, 18. svibnja) koncertom pijanista i profesora na Umjetničkoj akademiji Konstantnina Krasnitskyog iznimno u koncertnoj dvorani Glazbene škole F. Kuhača.

Hadžo koji je ostao bez nagrade

P1130421

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - koncerti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s