Predstava Buba u uhu @ Hrvatski dom Vukovar, 11. 05. 2016.

buba

Hrvatski dom Vukovar je u okviru svoje scene Martin postavio novu predstavu, ovaj put sastavljenu od naturščika, kazališnih amatera koji su se vrlo dobro snašli u najnovijoj izvedbi klasične komedije zabune Georgesa Feydeaua. 

Da, Hrvatski dom Vukovar ima svoju scenu Martin sastavljenu od 15-ak kazališnih amatera s kojima žele raditi na predstavama u vlastitom aranžmanu. Prvi u nizu projekata je klasik „Buba u uhu“ francuskog pisca komedija s prijelaza 19. u 20. stoljeće, Georgesa Feydeaua. Lako je moguće da ste ovaj komad imali prilike gledati jer je često bio na repertoaru naših kazališta, drugarica D. ga je svojevremeno gledala u Osijeku, ja u Zagrebu, pa kad smo čuli da se postavlja u Vukovaru nismo časili časa. Drug B. i još jedna drugarica D. su nam se pridružili u ekspediciji.

Premijera predstave održana je u srijedu, a repriza premijere u četvrtak. Mi smo došli drugi dan i iznenadili se što je dvorana bila krcata. Glavni i (ne)odgovorni za cijelu predstavu, dramaturg i redatelj Dalibor Jurišić i ravnateljica Doma Ivanka Miličić bili su oduševljeni jer danas je teško uopće napuniti dvoranu, a to učiniti dva puta (i još uz plaćanje ufura) doima se kao mission impossible. Ali, evo, uspjelo im je, pa ako je to neki putokaz, onda bi trebali nastaviti s ovakvim projektima jer publika to očito želi gledati.

„Buba u uhu“, komad u 3 čina, je Feydeauova najpopularnija komedija, od nekih 40-ak koliko je napisao za života, a bilo bi ih vjerojatno i više da razvratnik dane nije provodio boemski, opijajući se po kafanama i ganjajući kurve po bordelima. Ah kako mu zavidim… 🙂  A opet, bez tog iskustva, možda ne bi bilo ni ove predstave čiji se velik dio radnje odvija upravo u bordelu…

Sama priča relativno je jednostavna: gospođa Chandebise, supruga direktora osiguravajućeg društva, posumnja da joj suprug ima aferu s drugom ženom jer je zakazao u krevetu, pa uz pomoć prijateljice Lucienne šalje mužu anonimno ljubavno pismo u ime neke izmišljene žene pozivajući ga na ljubavni sastanak u lokalni hotel, a zapravo ordinarni bordel „Mazna maca“. Ta „buba u uhu“ gospođe Chandebise pokrenut će cijelu lavinu događaja, neočekivanih situacija i nevjerojatnih gegova, koje se pred našim očima odvijaju u narednih sat i nešto jače.

Kad sam onomad gledao ovu predstavu u Zagrebu, to mi je bilo OK, ali sam imao zamjerku da su glumci malo previše bili teatralni, ta ukočenost zagrebačke Dramske akademije probijala se kroz njih (uz neke iznimke), ali ovdje to nije bio slučaj. Neopterećeni postulatima klasične škole glume, glumci u vukovarskoj predstavi nisu ni u čemu zaostajali za iskusnijim kolegama, čak su ih nadmašili po prirodnosti i uživljenosti u likove.

Ako slučajno očekujete salve smijeha, u „Bubi u uhu“ ih nećete naći mnogo. Iako žanrovski svrstana kao komedija, ovo je u osnovi satira, Feydeauov oštar, satirički opis svojih suvremenika, od građanske elite do šljama koji dane provodi po birtijama i bordelima. Feydeauovi tekstovi nadovezuju se na renesansnu talijansku commediu del’arte gdje se običnim ljudima, pučanima, pruža prilika da se zabavljaju na račun svoje elite. Otud i ogromna popularnost ove predstave, onda i danas, što pokazuje da je zbijanje šala na račun društvenih elita ritual koji se kroz stoljeća održao, iako danas postoje i drugi oblici satire društvenih elita. Recimo, upalite TV ili uzmete neke od dnevnih novina…

Dalibor je dosta skratio originalni Feydeauov tekst (prema prijevodu Vladimira Gerića) i to se na trenutke osjeti u pomalo zbrzanom ritmu, ali dobio se vrtoglav tempo. Predstava se polako zahuktava, ali jednom kad dostigne radnu temperaturu ne izlazi iz pete brzine. Možemo se zapitati je li doista potrebno 17 likova, za svakog glumca po jedan dok dvoje glume dvije uloge, jer bez nekih se ‘ladno moglo, ali očito je namjera bila svakom članu amaterske kazališne družine dati priliku da se pojave na daskama koje život znače, makar i s minimalnom, neću reći minutažom jer bi to bilo previše, recimo sekundažom 🙂 .

Taj sumanuti tempo najizraženiji je u drugom činu, u bordelu, gdje se komične situacije nižu kao na traci, a posebno je do izražaja došao Željko Mandić u dvostrukoj ulozi, direktora Chandebisea i lokalnog pijanca Posha koji radi u bordelu, a jedan drugom sliče kao jaje jajetu. Mandić, inače jedini od ekipe s većim kazališnim iskustvom jer je amaterski glumio u vinkovačkom kazalištu, leti iz scene u scenu, iz lika u lik, mijenjajući sakoe i karaktere, ali uspjevajući vrlo izražajno i uvjerljivo portretirati i pripadnika elite i osobu s dna društva. On na neki način nosi ovu predstavu.

Dobro mu parira Aleksandra Petrović kao supruga te Ivan Jakubovski kao poslovni suradnik Romain Tournel koji će, sticajem okolnosti, završiti s gđom Chandebise u krevetu. Oni su uspjeli bolje ocrtati svoje karaktere u predstavi gdje su karakteri sami po sebi relativno nebitni: Feydeau se nije previše zajebavao s razradom likova te su oni namjerno plošni i jednolični, karikirani do granica, pa je tim veći uspjeh kad takvim likovima uspiješ udahnuti makar mrvicu duše ili natruhu karaktera. Ostatak ansambla bio je korektan, bez iskakanja, ali Davor Babić kao Luciennin suprug, ljubomorni psihopat, ipak se malo previše zaigrao te postaje naporan.

No, opći dojam o predstavi je pozitivan. Dalibor nam je poslije predstave pričao kako je cijeli projekt krenuo krajem prošle godine kad se ekipa okupila i počele su probe koje su ovisile o drugim obavezama glumaca, pa je time dobar dojam još i bolji. „Buba u uhu“ je prvi projekt kojim su se ovi „absolute beginners“ predstavili publici, a nadam se da neće biti i posljednji.

Hadžo i njegove bube u glavi

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s