Play of the Day 25. 05. – Denis Katanec, Straight Mickey And The Boyz, Božo Vrećo x Billain, Black Stone Cherry

blackstonecherrykentuckycd

Denis Katanec – Plavi / Crveni; Jebeš mi sve ako zagrebački kantautor Denis Katanec nije lik s najviše aliasova na domaćoj sceni: baja ih ima više nego što je Elisabeth Taylor imala muževa (D. K., Felon, Okanagan LTD…). Novi singl potpisan je imenom Klinika Denisa Kataneca, kao bendovska formacija jer ovdje s njim surađuju Zvonimir Varga na pianu te Tarik Haskić na pozadinskim efektima i zvukovima. Neobično je čuti singer/songwritera koji je gitaru kao osnovno oruđe rada zamijenio klavirom, no ima to svojih draži. Tekst nije o ustašama i partizanima ili HDZ-u i SDP-u kako bi se moglo iščitati na prvu, već govori o snovima, a moguće je da je inspiriran i slikama umjetnice Mirne Pavičić oko kojih je napravljen i sjajan spot. Meni osobno možda i najdraža Denisova pjesma do sada…

https://www.facebook.com/deniskatanecokanaganltd/

Straight Mickey And The Boyz – Dalek svet; Straight Mickey i njegovi drugari među kojima se nitko ne zove Miki (za seksualnu orijentaciju nisam ih pitao 🙂 ) nedavno su objavili svoj istoimeni debi album kojega koncertno promovirju, a već nam predstavljaju i prvi singl s idućeg albuma na kome vrijedno rade. „Dalek svet“ je hit na prvu loptu, netipičan za bend čije pjesme pune improvizacija i distorzirane buke se nisu baš lako gnijezdile u ušima, ali stvar je toliko jebeno plesna da ne možeš drugo nego mahati sijedom glavom u ritmu ove energične r’n’r vožnje. A obzirom da je album sniman u studiju Digimedije, odlučili su i spot snimiti tamo i pozvati u njega sve jebivjetre koji tamo po difoltu zalaze, pa tako tu imate Danijela Kovača, ekipu iz Artan Lilija, Repetitora, a iza 2:50 štafetu preuzimaju Cane Brejker i Vuča Darkvudovac koji se razbacao k’o sjeme za sjetvu 🙂 . A mantrični, hipnotički refren „Jutro sve promeniti neće“ izravan je i ciničan odgovor na jednu od najboljih domaćih kompilacija posljednjih godina „Jutro će promeniti sve“.

https://www.facebook.com/straightmickeyandtheboyz/ ;

https://straightmickeyandtheboyz.bandcamp.com/releases

Božo Vrećo x Billain – Sahtijan; Božo Vrećo smatra se jednim od najboljih interpretatora sevdaha danas, a Adis Kutkut, alias Billain, poznati je sarajevski producent elektronske, drum’n’bass i eksperimentalne glazbe. Neobičan spoj ali dao je impresivan rezultat koji sevdah izmiješta iz tradicionalnog konteksta i daje mu ganc novo, moderno glazbeno ruho, koje bi trebalo pokušati prodati svijetu ili barem onom njegovom dijelu koji sluša glazbu iz tzv. world produkcije. Sjajan je i crno bijeli spot iza kojega stoji studio Spektroom. Ovu bi stvar trebalo staviti u vremensku kapsulu i zakopati ju na 100 godina; nisam siguran da će Bosne kao države tada biti, ali će ostati uspomena na jednu pjesmu iznimne umjetničke vrijednosti. Ako ste svojevremeno voljeli Adija Lukovca i njegove Ornamente, ovo će vam se također dopasti. (Inače, sahtijan je kovčeg u koji djevojka stavlja svoj miraz kojega isplete prije udaje.)

https://www.facebook.com/Bo%C5%BEo-Vre%C4%87o-504636092906239/

https://www.facebook.com/BillainSystems ; http://billain.net/

Black Stone Cherry – Long Ride; Kao što nisam ljubitelj sevdaha, pa ipak se tu i tamo nađe neka stvar koja mi se dopadne, tako nisam ni ljubitelj hard rocka, ali album „Kentucky“ kvarteta iz, hm, pogađajte triput iz koje savezne američke države, jedan je od onih koji vas uhvati za jaja i ne popušta. Album je fešta heavy riffova i sirove produkcije, ali bend nikada ne zaboravlja oklen su i taj južnjački duh Lynyrd Skynyrda ili Allman Brothers Banda prisutan je na svakoj pjesmi, ponajviše možda u ovoj pravocrtnoj rock baladi s božanskim refrenom za koji bi Van Halen ubili prije 25-30 godina. Odličan uvod u ovaj album!

https://www.facebook.com/blackstonecherry/ ; http://www.blackstonecherry.com/

Ovaj unos je objavljen u Play of the Week. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s