Predstavljen program studentske čobanijade, pardon, Osječkog ljeta mladih, 31. 05. 2016.

2016_06_01_oljm_edukacija_big

Maja Šuput, Petar Grašo, Songkillers, Pravila igre… Taman kad pomisliš da program Osječkog ljeta mladih ne može biti gori od prošlogodišnjeg, organizatori ti dokažu da postoji dno ispod dna… Ovogodišnji OLJM uspješno je iskopao još jedno dno i, što je najgore, uz ovakve studente, uopće ne sumnjam da će u budućnosti uspjeti postaviti još niže „standarde“. 

Pričao sam onomad s jednim likom koji je bio u organizaciji OLJM-a tijekom 90-ih, dekade kada je ova manifestacija još koliko-toliko ličila na nešto i žalio sam se kako je program svake godine sve gori i gori, i lik mi je rekao da je ono što nastupa na OLJM-u mila majka prema onome što bi studenti htjeli slušati. Da se njih pita, na programu bi nastupali samo zabavnjaci i narodnjaci, ali kako je Grad jedan od financijskih sponzora, onda se moraju raditi neki kompromisi, pa ćemo tako umjesto Thompsona imati Bebeka, umjesto Rozge Lanu Jurčević, umjesto Pejakovića Petra Grašu… Dakle, može i gore. To me je trebalo kao utješiti, da umjesto jednog govneta dobijemo drugo, manje razvikano.

Moje je mišljenje, a o tome sam već ranije pisao, da bi Osječko ljeto mladih trebalo jednostavno ukinuti jer i dalje održavati manifestaciju koja odavno nema veze s izvornim OLJM-om (niti sa zdravim razumom i dobrim ukusom) je blasfemično. Pokrenite nešto novo, npr. Studentsku čobanijadu, jer takav naziv manje-više dobro opisuje veliku većinu današnjih studenata, okrenite se privatnim sponzorima i odnesite to smeće od festivala negdje na neku livadu van grada i tamo se iživljavajte koliko hoćete.

Mislite da me puca paranoja? Ne baš. Ovakvim pučkim svetkovinama iz godine u godinu se narušava imidž grada kao grada. Osijek se donedavno natjecao za titulu Europske prijestolnice kulture, a što aktualna gradska vlast smatra kulturom vidljivo je iz stalne, iako iz godine u godinu, sve manje potpore koju izdvaja za ovakve bedastoće.

Gledajte, današnji studenti najvećim su dijelom čobani i seljačine (ne seljaci, seljak je pošteno zanimanje), pa je takav i Studentski zbor koji organizira OLJM. Uostalom, ajmo se malo vratiti u recentnu prošlost: taj zbor, vjerojatno isti ti ljudi, organizirali su ono roštiljanje na prostoru kampusa kad su doveli Matu Bulića. Moj stan pukom srećom ne gleda na istočnu stranu, ali moja sestra, koja ima stan u istoj zgradi, kaže da je dobila fras. Prije toga ti isti čobani organizirali su koncert Lidije Bačić (who?) u Outsideu, bivšem Bastionu. Bio je tu i Jole, pogodite u čijoj organizaciji, treba li nabrajati dalje? I sve to samo ove godine.

S takvim CV-em, nismo ni mogli dobiti bolje od ove žlundre koju su okupili ove godine. Mislio sam da prošlogodišnju lošost ne mogu nadmašiti: Željko Bebek, Vigor, Ivan Zak… Letvica je bila visoko podignuta, ali ajd’, prošle godine si imao dva dana koja su ličila na nešto, Gužvu i Van Gogh, a ove sve izbljuvak do izbljuvka. Petar Grašo? Maja Šuput? Pravila igre? Songkillers? Daj nemojte me jebat’! Jedino dubrovački Silente sa svojim metiljavim popom liči na nešto, premda sumnjam da će mi to biti dovoljan povod da se zaputim prema Bastionu.

To je zabavni program, onaj najprepoznatljiviji i najpopularniji u sklopu OLJM-a, ali naravno da ima tu i drugih stvari. Na primjer, sportska natjecanja. Na koja neću trošiti riječi jer me sport ne zanima. Ima tu i umjetnički dio, za koji je zadužena Umjetnička akademija u Osijeku koja je priredila nekoliko predstava, izložbi i koncerata. Tu će biti zanimljivih stvari koje vrijedi pogledati, ali to je otok u moru neukusa, kiča i trivijalnosti kojima ovogodišnji OLJM obiluje.

2016_05_31_oljm_osjecko_ljeto_mladih_4_big

Ima tu još jedna komponenta, a to je edukacijski program. Tako se tu planira serija predavanja u Eurodomu, a među predavačima se posebno ističu dva imena: Ivana Maletić, euro-parlamentarka iz zna-se koje stranke koja se krvi napila poreznim obveznicima svojim čestim putovanjima tamo-amo (bila je u Osijeku prije par mjeseci, ali očito nisu svi studenti čuli njeno meketanje pa im se sad pruža nova prilika) te Dragan Primorac, živi dokaz da Terminatori postoje jer to je živi hibrid čovjeka i robota. Upamćen je, naravno, po tome što je bio loš ministar obrazovanja (nisu li svi? 🙂 ), što ga sasvim kvalificira da i dalje truje studentske umove. Očekujem da će oni govoriti o poštenju i čestitosti u HDZ-u. Šteta što nije pozvana i Markićka da održi predavanje o pravima istospolnih zajednica u Hrvatskoj…

Inače, kad smo već kod trovanja mozgova, isti ovaj Studentski zbor baš je ovih dana organizirao predavanje tamo nekog Bilmana koji je laprdao nešto o tipovima osobnosti i načinu kako vam oni mogu pomoći u poslu. Dakle, petparačka self-help psihologija iz svakog boljeg ljubića, pri čemu mi je najveći kez bilo to što lik uopće nije psiholog ali koga briga za to, gdje piše da moraš biti stručnjak za neko područje da bi bio ugledan predavač, ali zato je – pazite ovo – bio u žiriju natjecanja „Ples sa zvijezdama“. I to se naglašavalo u medijskim najavama! Sad samo čekam da idući put pozovu čistačicu Maru iz OŠ Sjenjak da održi predavanje o Hicksovom bozonu…

Planirana je i mini simulacija Europskog vijeća koja će se po prvi put održati u Osijeku i gdje se studentima daje mogućnost da se na jedan dan pretvaraju da su stari prodnje iz Vijeća i laprdaju ni o čemu. To je korisna i dobra stvar, zatrebat će im prilikom zapošljavanja po stranačkom ključu jer, budimo realni, većina današnjih studenata svojim znanjem i kompetencijama ne bi mogla čistiti ni poljski wc pa im je jedini način da se zaposle stranačka iskaznica.

Dakle, sve skupa tuga i jad. OK, program OLJM-a ne pravi se za mene niti za moju generaciju koja se sjeća onoga što je OLJM nekada bio, a unatoč riječi “osječko” u nazivu, ne radi se ni za velik broj Osječana koji nisu barbari i divljaci; rade ga isprani mozgovi za druge isprane mozgove (isprane od medija, političkih stranaka, vjeronauka u školama…) i ja mogu napraviti ono što posljednjih godina uglavnom i radim – ignorirati cijeli program ili odgledati neki djelić koji mi se učini zanimljiv. Znam da ni ovo moje piskaranje neće ništa promijeniti, matori pas će i dalje lajati a karavane će prolaziti, ali ovo je moj mali doprinos borbi protiv zaglupljivanja i čobanizacije koje studentska vrhuška kroz ovakav OLJM provodi. Osijek zaslužuje bolje od ovoga, pa bi trebalo otići i korak dalje, obratiti se gradonačelniku Vrkiću i zamjeniku Hamu sa zamolbom da grad sa svoje strane nešto napravi da se program OLJM-a ubuduće donekle upristoji i civilizira kad to već ne mogu ili ne žele učiniti ovi koji su došli s brda u opancima pa teroriziraju naše uši Bulićima, Šuputicama i inom gamadi…

Hadžo, umirovljeni OLJM-ovac

Ovaj unos je objavljen u Svašta nešta. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s