Outcast @ FOX, 06. 06. 2016.

outcast-poster

Richard Kirkman, autor mega popularnih  „The Walking Dead“, vraća se još jednim stripom koji je doživio televizijsku adaptaciju putem kompanije FOX. I ovoga puta u pitanju je hororac, ali bez zombija već s demonima i opsjednutim ljudima. Prva epizoda obećava, ali kod hororaca sam navikao puhati na hladno… 

Regionalni FOX odlučio je da ponedjeljak opet bude večer za hororce stavivši back-to-back dvije horor serije jednu za drugom. Prva je „Virus“ („The Strain“), druga sezona, koja je doista strašna, ali ne zbog svog prikaza kako vampiri osvajaju New York već je strašno loša (i prosto je nevjerojatno da netko toliko talentiran poput Guillerma Del Toroa stoji iza ovog smeća), a odmah nakon nje krenula je europska premijera nove serije Richarda Kirkmana „Outcast“ (američka je bila tri dana ranije, u petak 03. 06.).

Kao i „Živi mrtvaci“, i „Outcast“ je krenuo kao strip da bi ga potom FOX otkupio za ekranizaciju jer u ovom trenutku i Kirkmanova uflaširana mokraća bi imala sjajnu prođu na tržištu, a naišao sam na informaciju da je TV kuća ugovor s njim potpisala na neviđeno, prije nego što se strip uopće pojavio vani.

Serija je dakle hororac, one stare škole koju je inaugurirao William Friedkin svojim genijalnim „Egzorcistom“. Radnja je smještena u klasičnu američku vukojebinu, izmišljeni gradić Rome u Zapadnoj Virginiji, usred tzv. „biblijskog pojasa“ kojeg nastanjuju najzatucaniji vjerski fanatici svih fela. Titularni izopćenik je Kyle Barnes (Patrick Fugit) koji je nešto poput magneta za demone: kao malo dijete tiranizirala ga je opsjednuta majka, a kasnije, kada se oženio i odselio, opsjednutost je uhvatila i njegovu ženu.

Kyle se nakon dugog izbivanja vratio u svoj rodni grad gdje živi u samonametnutoj izolaciji, progonjen slikama iz prošlosti, otuđio se od svoje sestre Megan, a jedino društvo mu je stari crnac koji živi u kući do njegove. Iz izolacije će ga trgnuti vijest da je lokalnog klinca Joshuu obuzeo demon, pa se udružuje sa svećenikom Andersonom (Philip Glenister) čiji arsenal za borbu protiv mračnih sila uključuje, osim križeva i svete vodice, i kutiju cigareta, špil karata i bocu alkohola 🙂 , pa zajedno kreću u istjerivanje demona iz klinca.

outcast-2

Ovako kad pročitate opis prve epizode ne možete se oteti dojmu da gledate loše podgrijanog „Egzorcista“ i fakat, taj dojam sam i sam imao tijekom gledanja. Sve tu djeluje poznato: stara oronula kuća, zamračena prostorija, levitiranje, demonski glasovi, bljuvotina iz usta… Kirkman nije niti bježao od toga, ali je starom konceptu ipak udahnuo svoj touch. U najboljoj sceni filma, kada se križevi i sveta vodica pokažu neučinkovitim, Kyle kreće istjerivati demona iz dječaka na stari dobri način – batinama, udarajući malog sve dok mu lice nije pretvorio u krvavu bezobličnu masu. Na kraju su uspjeli u namjeri da demona istjeraju, ali je dječak izgledao kao da se borio 12 rundi u ringu s Muhamedom Alijem… J

Takve scene su nezamislive u današnjem mainstream holivudskom filmu. Ili ona uvodna scena kojom počinje prva epizoda, kada gledamo opsjednutog Joshuu kako s užitkom pojede žohara na zidu, a potom pred preneraženom majkom udara glavom o zid dok ne prokrvari, a dok jede čips vidimo kako s užitkom gricka i vlastiti prst. To su sjajne, strašne scene u kojima se vidi koliko Kirkman koristi slobode koje je kablovska televizija izborila posljednjih godina, a u čijem je širenju i on sudjelovao s „TWD“.

Jezivoj atmosferi svakako pridonosi prijeteća glazba dobitnika Oscara Atticusa Rossa, kao i tehničke finese poput snimanja iz žablje perspektive (tako da ukleta kuća djeluje još strašnije i veće nego što uistinu jest). Likovi su za sada uglavnom tek skicirani i treba vidjeti u kojem će se pravcu dalje razvijati, ali treba pohvaliti Glenistera kao svećenika sklonom porocima svih vrsta koji je svoje glumačke sposobnosti već dokazao u sjajnoj britanskoj seriji „Život na Marsu“, a ovdje je uspio savršeno sakriti svoj britanski naglasak i zamijeniti ga redneckovskim jenkijevskim. On i Kyle odlično funkcioniraju kao tim, kombinirajući buddy-buddy, mentor-učenik i otac-sin odnose. Također, čini se da Kirkman neće podleći napasti da seriju twinpeaksira, odnosno da ju napuči čudnim stanovnicima s njihovim čudnim malim tajnama. Kod „Outcasta“ efekt strave očito je zamišljen da dolazi iz toga što nadnaravno zlo napada obične, bogobojazne male ljude.

outcast 3

„Outcast“ se naravno može tumačiti i izvan egzorcističkog horor ključa, čisto metaforički, da svi mi imamo demone u sebi što nas gura u izolaciju, zatvorenost i rekluzivnost, a u kojem će se smjeru serija dalje razvijati ostaje za vidjeti. Osobno podržavam daljnji razvoj u smjeru psihološke drame/horora, ali sam i oprezan jer vidimo u što se „TWD“ pretvorio. Deset epizoda prve sezone ne čini se mnogo, ali kako će svaka epizoda biti zasebna i bavit će se opsjednutošću neke druge osobe, pitanje je koliko takav koncept može potrajati dok ne dopizdi. Serija je već naručena i za drugu sezonu i bojim se, poučen prethodnim iskustvima, da će se priča nepotrebno razvući, ali nakon prve etape mogu reći da sam uglavnom zadovoljan…

Izopćenik Hadžo

 

Ovaj unos je objavljen u Što sam gledao. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s