Novi Sad proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2021. godinu!, 14. 10. 2016.

novi-sad

Ono što nije pošlo za rukom Osijeku prije nekoliko mjeseci, uspjelo je našim najdražim ili „najdražim“ susjedima – Novi Sad je jučer službeno proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2021. godinu! 

U „obrani“ kandidature koja se održala u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, Novi Sad je predstavio svoj projekt „Novi Sad 2021” kojim je pobijedio Herceg Novi čime prijestolnica europske kulture po prvi put dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

Novi Sad se ovom titulom našao u društvu rumunjskog grada Temišvara koji je ranije proglašen EPK 2021. godine, a pridružit će im se još i jedan grad iz Grčke, o čemu će odluka biti donesena u studenom.

Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jest, a od sada cijela Europa potvrđuje da smo centar kulture. Dobivanje titule Europske prijestolnice kulture otvara nova velika vrata za daljnji razvoj Novog Sada, ali i cijele naše zemlje, ne samo u oblasti kulture”, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević nakon odluke koju je donio tim sačinjen od deset neovisnih stručnjaka.

Javio se i neizbježni Vučko, srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je Novosađanima čestitao na velikom uspjehu poručivši da je to „vijest za slavlje“. Čitaj: bit će pinke i MiK-a (mita i korupcije) k’o u priči… 🙂

Što ova vijest znači za Osječane? Pa, mogla bi donekle utješiti sve one koji su žalosni što je naš grad popušio u utrci s Rijekom za titulu EPK za 2020. godinu. Novi Sad je blizu, dva sata vožnje, nije neka bedara otići tamo i natrag pogledati neki kulturni događaj, a sigurno će se dodatno poboljšati i dobra suradnja Osijeka i Novog Sada obzirom na već postojeću razmjenu kulturnih sadržaja između dva grada, ali i činjenicu da je Novi Sad pružio aktivnu potporu Osijeku u njegovoj kandidaturi pa bi bio red da i mi pružimo potporu njima.

Što ova vijest znači za mene osobno i ekipu mojih drugara? Pa, više kulturnih događaja, više razloga za odlazak preko posebice sada kada je Osijek kulturno devastiran i pretvoren u europsku palanku kulture, kakvu prijestolnicu, kakvi bakraći, samo da bude love (dobre volje i zdravlja imamo u izobilju, financijski smo malo tanji 🙂 ). Za očekivati je da će već kada krenu pripremne aktivnosti biti dosta zanimljivih događanja, ne samo u NS-u već i u svim ostalim gradovima Vojvodine koji će biti uključeni u projekt, a sve bi trebalo eksplodirati cijelim morem kulturnih događanja za pet godina.

A poslije toga ćemo vidjeti u kojoj mjeri će se taj momentum nastaviti, hoće li Novi Sad procvjetati poput Liverpoola kome je EPK pomogao financijski, turistički, graditeljski i na mnoge druge načine, ili će cijela priča završiti dosta neslavno po uzoru na naše zapadne susjede iz Maribora?

A ako vas zanima što je to Novi Sad zamislio u svom bid-booku, odite na službenu stranicu http://novisad2021.rs/ i potražite link za aplikacioni formular, tamo vam sve lijepo piše.

I što još da vam kažem, osim: viđat ćemo se češće tamo nego u Osijeku. No, što je tu novo, zar to nije slučaj posljednjih desetak godina? 🙂

Hadžo, europski kralj nekulture

p1160030

Ovaj unos je objavljen u Svašta nešta. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s