Izložba za gospodu i pustolovke Željke Fuderer Levak i Marije Adrić Soldo @ Eurodom, 03. 11. 2016.

p1160635

„Women rule my world, I say they rule my world“ pjevao je rahmetli Prince prije 30 godina u svom hitu „Kiss“. Ja žene smatram zlom bez kojeg se (ne) može 🙂 , a u zadnje vrijeme nešto se učestalo pojavljujem na ženskim događanjima: prošli tjedan bila je tribina o ženskom pismu, a sinoć je u osječkom Eurodomu otvorena izložba Željke Fuderer Levak i Marije Adrić Soldo pod nazivom „Izložba za gospodu i pustolovke “.  

Ako se netko možda pita zašto na blogu nema ni riječi o tribini o ženskom pismu, reći ću samo da je to bilo sat vremena izdrkavanja i nepotrebnog trošenja mog dragocjenog vremena gdje se najmanje pričalo o tzv. ženskom pismu, a tribina se svela na neutješno tuljenje Ivane Šojat o tome kako je ona neshvaćena i kako ju lijevi mediji ne vole jer je ona kao desničarka. Možda ju ne vole zato što smatraju da su joj knjige za kurac? 🙂

Ali, izložba sinoć zaslužuje kraći osvrt. Željka Fuderer Levak i Marija Adrić Soldo su magistre umjetnosti, predaju na osječkoj Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, često su izlagale tamo i na nekim od tih izložbi sam bio, o nekima i pisao, za divno čudo uglavnom pohvalno. Naravno, jer se kurca ne razumijem u umjetnost pa je bolje da ih pohvalim i nadam se da ću ispasti pametan 🙂 . Željka je ujedno suosnivačica  umjetničke platforme koja se bavi izložbama street art umjetnosti „ArtBeat“ u Osijeku, vodi projekte urbanog oslikavanja zapuštenih gradskih fasada, te je vlasnica brenda „Mošmislit“, tako da ju znam i iz tog života.

U svakom slučaju, dvije autorice na svojoj su zajedničkoj izložbi održanoj u prizemlju jednog od tornjeva propalog Eurodoma predstavile svoju verziju „ženskog pisma“, stavljajući u fokus motive žena u različitim varijantama. Koristeći nekonvencionalne materijale (stiropor, gazu, flomastere), Željka i Marija bave se ženskim likovima u slici, elementima ženstvenosti, ali i stereotipima o ženama.

p1160636

Željka se predstavila sa 40-ak ženskih portreta, većinom s tonom šminke na sebi. Crteži su jednostavni, rudimentarni, skice na papiru, s vješto ubačenim pop-kulturnim referencama, pa tako imamo jednu fotku posvećenu trenutno vrlo popularnoj australskoj pop pjevačici Sia-i, na jednoj je citat iz legendarne pjesme „Love Will Tear Us Apart“ Joy Divisiona, na jednoj je ispisana godina 1978. (pretpostavljam da je to godina Željkinog rođenja)…

p1160620

S druge strane, Marija se predstavila s desetak slika većeg formata na kojima se izmjenjuju ženski portreti i – mrtva priroda. Ono što na njenim slikama prevladava su maskirne boje i vojni, kamuflažni uzorak, bilo kao šminka na licima ili kao pozadinski detalji na slikama mrtve prirode. Kontrapunktirajući maskirne boje na licima žena, Marija preispituje odnos muškarca i žene, dok su intervencije na slikama mrtve prirode još zanimljivije jer progovaraju o stereotipovima koji o ženama i dan danas postoje (motiv štednjaka među jabukama), a nije na odmet naglasiti kako su žene slikarice kroz povijest uglavnom slikale mrtvu prirodu koja se smatrala manje vrijednom u usporedbi s velikim povijesnim temama koje su bile rezervirane isključivo za muškarce.

p1160617 p1160618

Ono što je zajedničko objema umjetnicama je to što su svoju zajedničku izložbu shvatile kao pustolovinu iz naslova u koju su pozvale i druge žene da im se pridruže, kao i mušku gospodu. Odaziv je bio stvarno odličan, pa bih rekao da su u tom naumu i uspjele.

A to misli i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham koji je pohvalio ovu žensku „okupaciju“ jednog novog, neiskorištenog prostora u gradu, podsjetivši da je cilj gradske uprave upravo otvoriti što više takvih neiskorištenih prostora u Osijeku kulturnim manifestacijama. Slažem se, samo što to zahtijeva sustavniju brigu grada i dublje zavlačenje ruke u uvijek kronično prazan gradski proračun, tako da sam dosta skeptičan prema takvim najavama. Skloniji sam misliti, a poučen tisućama utakmica u nogama, da će to ostati na entuzijazmu umjetnika i umjetnica poput Željke i Marije. Ako budemo čekali da se gradska uprava pokrene i krene obogaćivati zapuštene prostore, nećemo imati ni ovo malo kulturnih događaja koliko ih danas imamo…

Opuštenoj i veseloj atmosferi u Eurodomu svakako je pridonijeo i stol sa snackovima i cugom. Vidio sam da se velika boca Jack Danielsa brzo praznila, a mene su najviše kupile čokoladne rum table koje sam tamanio k’o nespašen. Znam da sam otimao od usta maloj djeci i nejači ali – jeb’o malu djecu i nejač 🙂 . Koji vrag ih roditelji uopće dovode na ovakve događaje?

p1160627

Izložba će biti otvorena do 13. studenog, ali obzirom da se prostor Eurodoma drži pod ključem, svi zainteresirani da ju ošacuju trebaju se prethodno najaviti Željki na broj mobitela 095 366 58 71.

Preporučujem vam da bacite oko. Ni ja se ne bih bunio otići još jednom, pod uvjetom naravno da bude onih finih čokoladnih rum tabli…

Hadžo, gospodin i pustolov

p1160639

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s