Taboo by Steven Knight & Tom Hardy @ BBC One

taboo-fx-featured-image

Da, kao što sam predvidio u svom izboru najboljih prošlogodišnjih serija, 2017. dosta obećava kada je riječ o novim serijama, a prva od njih upravo je prikazana na britanskom BBC-u. Pa evo, za divno čudo umjesto da po običaju budem posljednji koji ju je pogledao, ovaj put sam među prvima… 🙂  

Toma Hardyja uglavnom smo u posljednje vrijeme gledali na velikom platnu. Dosta dobro je zamijenio Mela Gibsona u ulozi Mad Maxa, prije toga je razbio Betmena k’o beba zvečku u ulozi Banea, a zadnje smo ga gledali u ulozi negativca u „The Revenantu“ (za koju je bio nominiran i za Oscara). Svom TV poslu vratio se glavnom ulogom u novoj mini seriji od osam epizoda „Taboo“ koja je u subotu započela s emitiranjem na BBC One i to ni manje ni više nego u udarnom terminu. Prilično čudan izbor za seriju koja se bavi, hm, tabuima, no u današnje vrijeme kada televizija sve više pomjera granice žanra onako kako je to film činio u 70-ima, čak i stari, okoštali BBC mora da se prilagođava…

„Taboo“ nije samo novi poligon za Tomovu glavnu ulogu, to je serija koju je on sam osmislio i pokušavao realizirati još prije sedam-osam godina. Zajedno sa svojim starim, Edwardom „Chips“ Hardyjem, poznatim britanskim piscem, obijao je vrata BBC-jevih studija pokušavajući prodati priču, što mu je pošlo za rukom nakon što je za pisanje scenarija angažirao Stevena Knighta, najpoznatijeg po netom dovršenoj seriji „Peaky Blinders“, a vjerojatno je i njegova rastuća popularnost u filmskoj branši malo pomogla da se stvari realiziraju.

Jer ovo je dosta skupa serija, smještena u London u 1814. godinu, dakle elaborirani setovi, kostimi, lokacije… No, nije tu riječ samo o financijskim troškovima, već o riziku koji bi serija mogla predstavljati jer se, kao što joj i samo ime kaže, bavi tabuima. Od kojih su neki u prvoj epizodi samo naznačeni, pa pretpostavljam da će ih biti više.

Elem, Tom glumi Jamesa Delaneya, čovjeka koji je desetak godina ranije otplovio za Afriku kada je njegov brod potonuo i svi su ga smatrali mrtvim, no on se vraća u London na sahranu svog oca i šokira puritansku zajednicu, a ponajviše svoju plahu polusestru Zilphu (prekrasna Ooan Chaplin) i njezinog pohlepnog i pokvarenog muža Thornea. Njegov povratak šokirat će i veliku i moćnu brodarsku tvrtku East India Company jer je tvrtka jako zainteresirana za otkup komadića zemlje između Amerike i Kanade koju je Jamesov otac kupio od Indijanaca i taman su sve lijepo dogovorili sa Zilphom i njenim mužem kad eto ti Jamesa iz mrtvih (figurativno, a možda i doslovno) koji odbija svaku pomisao da, kao legitimni očev nasljednik, proda taj komad zemlje.

Tabui su evidentni: prije svega, James se iz Afrike vraća kao drugačiji čovjek: grub, zastrašujuć, prijeteći… Thorne ga svojoj sestri opisuje kao „divljaka kojega treba poslati natrag u džunglu da jebe divlje svinje“ 🙂  i nije daleko od istine: kao da gledamo njegov lik iz „Revenanta“ samo pomaknut u Englesku. James pati od halucinacija gdje vidimo kako ga progone scene utapanja i mrtvih tijela (najefektnije scene u epizodi koje kao da su došle iz druge sezone „Američke horor priče“) što daje naslutiti da njegov povratak možda ima neke veze s mračnim silama. Drugi tabu je njegov odnos s polusestrom: naznačuje se da su imali tajnu aferu iz koje se rodilo dijete, momak kojeg James posjećuje ali ne želi niti razgovarati s njim: umjesto toga, daje izdašnu količinu novca starcu koji se brinuo o djetetu da to nastavi raditi, a on sam s tim ne želi imati nikakve veze. Već vam ovo daje naslutiti da ovdje nemamo posla sa serijom za primetime subotnji termin.

Serija je vizualno fascinantna, što je zasluga scenarista Knighta koji je i „Blinders“ postavio otprilike u isto vrijeme, dakle ima iskustva u opisima Londona toga vremena, ali i danskog redatelja Kristoffera Nyholma (koji je režirao odličnu krimi seriju „Ubojstvo“), a u redateljskoj stolici će se smjenjivati s Fincem Andresom Engstromom koji će režirati druge četiri epizode serije. Taj skandinavski rakurs predstavlja osvježenje u odnosu na klasične dickenijanske prizore Londona 19. stoljeća i seriji daje dodatnu dimenziju ljepote ali i mračne prijetnje.

Najveći mrak dolazi, čini se, iz Jamesove dubine. Redatelj to naglašava čestim korištenjem krupnih planova koji prikazuju Jamesovo bradato, namrgođeno lice, čovjeka koji ne priča već nerazumljivo mrmlja, a jedino što malo smeta u tom prikazu je ogroman visoki šešir koji kao da je došao iz „Alise u Zemlji čuda“. OK, to jest bila moda u ono doba, ali James mi se ne čini kao čovjek koji prati modne trendove…

Pa ipak, čak i takav, James ispada pozitivac kad mu se s druge strane stola nađu predstavnici East India Company predvođeni sjajnim Jonathanom Pryceom (gledateljima „Game of Thronesa“ poznatom kao Vrhovnom svećeniku koji je u zadnjoj epizodi šeste sezone otišao svom bogu na istinu). Pryce ponavlja formulu koja je palila i u „GoT“: njegov blagogovorljiv, gotovo očinski lik zapravo je pokvarena figura, vođa brodarske mafije koja neće prezati ni od čega da se domogne očeve zemlje, no ni James nije onakav divljak kako se čini: ispostavlja se da je vrlo dobro upućen u političku situaciju između Engleske i Amerike koje su u tom trenutku još u ratu te da je svjestan koliko će taj „bezvrijedni komad zemlje“ vrijediti kada rat završi. I stvarno, kada ga postavite nasuprot takvih likova ili muža svoje polusestre, James, sa svim svojim manama i demonima koji ga muče, ispada maltene zreo da ga proglase blaženim… 🙂

Prva epizoda nove BBC-jeve serije možda nije savršena, no tih 50-ak minuta proleti dok si rek’o keks. Otvara mnoga pitanja (epizoda završava dok James čita pismo svoje polusestre u kome ona izražava nadu da se neke tajne, skrivene duboko, neće otkopati sada kad se on vratio, što znači da sigurno hoće J) i naznačuje da smo dobili prvog jakog igrača u konkurenciji novih TV serija u 2017. Bacite oko, pa ako vam se ne svidi nikom ništa, ali ako vam se svidi, kao što se meni dopala, s nestrpljenjem ćete čekati svaku novu epizodu.

Hadžo koji ruši tabue

Ovaj unos je objavljen u Što sam gledao. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s