Izložba Bure baruta #6 @ Galerija Kazamat, 25. 02. 2017.

p1000832

U osječkoj Galeriji Kazamat u subotu je otvorena izložba Bure baruta #6, „grupnjak“ kojeg HDLU Osijek organizira već šestu godinu zaredom. Bijah tamo i dopalo mi se ono što sam vidio. 

Svi koji prate kulturu u Osijeku (to jest, nas šaka jada 🙂 ) znaju da je galerija Kazamat posljednjih tjedana bila u centru pozornosti ali iz razloga koji su sve samo ne umjetnički. Naime, gradska uprava odlučila je dio galerije iznajmiti preko javnog natječaja političkoj stranci (Hrvatski laburisti – zar to još postoji?), a i ostatak prostora dati u najam pri čemu bi umjetnici iz Kazamata bili doslovce prognani, a starom baroknom Tvrđom ponosno bi se zavijorilo još nekoliko nadstrešnica birtija i krčmi. Kako je to već red i običaj u „slobodarskom“ Osijeku, ne? No, kulturnjaci su odlučili ne dopustiti da padnu bez ispaljenog metka, pokrenuli su potpisivanje peticije tražeći da Grad promijeni svoju odluku i navodno je pritisak javnosti urodio plodom, održani su neki sastanci, iznaći će se neko rješenje (ipak je izborna godina, a posvuduša Vrkić ne želi imati frontu nezadovoljnika protiv sebe) tako da je „Bure baruta“ održano u tri uobičajena „kazamata“ galerije.

Koncept izložbe od samog početka je bio taj da je okrenuta mladim, neafirmiranim umjetnicima. Uvjet je da su netom završili ili završavaju neku od umjetničkih akademija, a ovaj put predstavili su se Andrea Knezović, Mia Štark i Jasmin Mišković. Među njima „ima neka tajna veza“, kao što kaže klasik Dugmeta, a to je da su svo troje Slavonci te da su apsolventi Umjetničke akademije u Osijeku. Dakle, domaće je domaće.

Okupilo nas se podosta ljubitelja umjetnosti, od onih mlađih do nas koji smo jednom nogom u grobu, a bila su tu i obojica zamjenika gradonačelnika koji na svu sreću nisu imali nikakvu namjeru politizirati izložbu i napraviti svinjariju koja se dogodila na izložbi „Gdje je nestao moj grad?“ prije nekoliko dana. Još je jedna nova stvar: novi je voditelj galerije Ivan Roth, teoretičar umjetnosti, koji je i do sada bio u programskom vijeću HDLU-a ili kako se to tijelo već zove, a sada je službeno zamijenio Loinjaka. Kratkim uvodnim govorom naglasio je kako je cilj Galerije kroz ovakve izložbe pružiti priliku mladim, neafirmiranim i školovanim umjetnicima izvan etablirane kulturno-umjetničke scene da se predstave široj javnosti i struci svojim radovima.

p1000833

U prvom kazamatu izlagala je Andrea Knezović, studentica Studija likovne kulture, smjer multimedija, na osječkoj Umjetničkoj akademiji, koja se predstavila serijom od 20-ak fotografija pod nazivom „Apart ment“. Fotke prikazuju curu u svom stanu, svom privatnom životnom prostoru, kada je osoba najopuštenija i kada je u pravom smislu riječi svoja. Tako ju vidimo kako se lijeno izležava u krevetu, a oko nje na stoliću razasuta gomila boca i čaša, popušenih i nepopušenih cigareta, kojekakvih tableta, a jedna od najzanimljivijih stvari na njenim fotkama je ružičasti dildo kojega zatičemo u različitim prostorijama i na različitim mjestima, valjda zato što je dildo ženin najbolji prijatelj pa joj mora stalno biti pri ruci 🙂 . Osim realističnog i nimalo glamuroznog uvida u umjetničinu svakodnevnicu, izložba također propituje odnos pojedinca unutar svoja četiri zida i pojedinca u javnosti, odnosno postavlja pitanje koliko smo svi mi
različiti u javnosti od onoga kakvi smo u svoja četiri zida. Kako bi naši prijatelji gejevi rekli, „najbolje mi je kad sam svoj na svome…“ 🙂

p1000839

U drugom kazamatu predstavio se Jasmin Mišković koji je na Umjetničkoj akademiji završio Studij likovne kulture, smjer grafika. Njegovo djelo zove se „The Transience of Life on Earth“ i sastoji se od petnaest grafika, uglavnom tehnika dubokog tiska i preklapanja matrica, na kojima prikazuje svoje viđenje prolaznosti, nastajanja i nestajanja ljudi, životinja i prirode uopće te kako prolaznost jednog utiče na druge. Najčešći motiv Jasminovih grafika je smrtnost i prolaznost života – neovisno o tome koga ili što prikazuje, čak i kada su to grafike s motivima koji inače slave rađanje i nastanak novog života poput jaja iz kojega se treba izleći pile ili trudne žene. Vrlo pesimističan pogled na svijet koji sugerira da su rađanje i život samo kratka postaja do sigurne i neizbježne smrti. Momak mi preko svojih radova baš ne djeluje kao netko s kim bih volio otići popiti pivo J, ali ne može mu se poreći dosljednost i uvjerljivost. A ako ćemo pravo, ništa čovjek nije lagao – živiš stotinu i kusur godina, ali ostalih milijardu i kusur te nema i moš ga jebat’.

p1000823

Dio drugog kazamata i cijeli treći „okupirala je“ Mia Štark, također studentica likovne kulture, smjer grafika, na Umjetničkoj akademiji u Osijeku ali i studentica Odsjeka za ples na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Cura je na Buretu baruta spojila to dvoje, ples i likovnu umjetnost, kroz projekt „Tragovi pokreta“. To je inače njezin diplomski projekt kojim spaja ta dva umjetnička izričaja kroz zgodnu kombinaciju duhovnog i tjelesnog: njezina djela nastala su tako što cura u meditaciji pleše i pri tome ostavlja trag na plohi. Mia želi dokumentirati pokret kao nešto prolazno i prenijeti ga na papir čime pokret čini trajnim, a ujedno propituje i uvriježeno mišljenje kako je umjetnikov rad tek ono što se izlaže, već tvrdi da je to što vidimo tek jedan segment umjetničkog procesa. Za Miu je umjetnost poput živog organizma koji raste i razvija se, pa tko sam ja da se bunim kada to netko prikaže tako autoritativno i samouvjereno?

p1000817

Ako želite podržati mlade lavove (i lavice) i možda otkriti nekoga tko će jednog dana biti velika faca, izložba Bure baruta prava je prilika za to. Nećete se razočarati ako joj date priliku, a možete ju pogledati do nedjelje, 12. ožujka.

Hadžo pun baruta

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s