Ivan Faktor – Film koji samo ja gledam @ MLU, 09. 03. 2017.

Sinoć je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvorena izložba poznatog osječkog multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora „Film koji samo ja gledam“. I šta je tu čudno, pitam se zlobno, pa ja imam blog koji samo ja čitam… 🙂 

S Ivanom Faktorom družim se maltene otkako znam za sebe. Ne u smislu nekog prijateljstva, nismo ni friendovi ni intimusi, između nas je skoro 20 godina razlike, već u smislu usluga koje je on pružao (i pruža) u umjetnosti, a koje ja konzumiram. 80-ih je bio filmski urednik Osječkog ljeta kulture, a za tada vrlo agilni STUC vodio je i legendarni Filmski četvrtak koji je mojoj generaciji bio prozor u svijet alternativnog i underground filma. Od devedesetih naovamo pratim ga kroz Performance Art Festival, Barutanu i slične alternativne programe, a kad se u gradu organizira prikazivanje nekog od njegovih filmića, posebno onih iz ranije faze koje nisam imao prilike gledati, uvijek sam u prvim borbenim redovima. Tako je bilo i na otvorenju izložbe „Film koji samo ja gledam“ u MLU-u.

Radi se o dugoočekivanoj izložbi obzirom da Faktor dugo nije izlagao u svom gradu. Iako nije zamišljena kao retrospektiva (retrospektivu je imao u Zagrebu 2010. u galeriji Klovićevi dvori), multimedijalna izložba ipak obuhvaća 40 godina Faktorova umjetničkog stvaralaštva od filmova s kraja 70-ih do posljednjeg, prošlogodišnjeg filma „Sve bih ostavio ovdje“, a sadrži radove u svim medijima u kojima se Faktor izražava – eksperimentalni film, eksperimentalna fotografija, performans te različite filmske, video i audio instalacije.

Kako to obično biva, okupilo se tu podosta svijeta raznih godišta i zajebavao sam se s jednom gospođom koju redovno viđam na ovakvim događanjima da su ovakva otvorenja postala nalik na sahrane: to su jedina mjesta na kojima se mi stariji Osječani ovih dana viđamo i uvijek govorimo sve najbolje o umjetniku 🙂 . No Faktor, naš osječki Johnny Cash – The man in black – čini se ne pokazuje namjeru da nas tako skoro napusti.

Kustosica Muzeja Valentina Radoš, koja je napisala i uvodni tekst u katalogu, u svom je uvodnom govoru istaknula kako je riječ o najvećoj autorskoj izložbi u MLU-u u vlastitoj produkciji ove godine na kojoj su ona i autor radili više od godinu dana. Odlučili su se uglavnom za radove od kojih većina nije nikada prikazana u Osijeku ili su prikazani jako davno. Ujedno je riječ o najvećoj Faktorovoj izložbi u Osijeku do sada, postavljenoj na dva kata Muzeja gdje se doista ima što za vidjeti. Produkcijski je ovo vrlo zahtjevna izložba, na FB stranici MLU-a vidi se da su danima majstorisali, šarafali i još koješta radili kako bi sve bilo u skladu s vizijom autora. Osječki Muzej bio je na visini zadatka i izložba je doista reprezentativna.

Središnji dio izložbe čini do sada najcjelovitiji postav multimedijalne instalacije „Kangaroo Court“ koja obuhvaća tri od četiri sobe u prizemlju Muzeja. Tu je džinovska fotografija dimenzija 1,5 x 4 metra osmišljena kao inscenacija legendarne scene iz kultnog njemačkog filma „M“ Fritza Langa na kojoj je čak 145 statista, među kojima 32 autorova prijatelja i članova obitelji, poziralo Faktoru. U susjednoj prostoriji nalazi se i galerija sa 16 od ukupno 20 fotografija statista velikog formata, a u onoj najbližoj ulazu prikazivali su se isječci iz Langovog filma. Taj isječak u kojemu gnjevna gomila kafkijanski sudi jednoj osobi za zločin bez ikakvih dokaza bio je subverzivan i za doba socijalizma, ali odlično korespondira i s načinom na koji funkcionira „demokratska“ hrvatska država u kojoj hdzeovsko-klerikalno-markićevsko-neoustaško-braniteljska govna i dan danas vrše linč nad svima koji misle drugačije i ne uklapaju se u njihov srednjevjekovni način razmišljanja.

Inače, za Faktora je ovaj Langov film iz 30-ih godina očito jako bitan jer je on prominentno zastupljen i u Faktorovom autorskom filmu „Das Lied ist aus“, koji se prikazivao u zadnjoj prostoriji u prizemlju, gdje je on na filmske scene snimljene u Osijeku tijekom bombardiranja grada 1991. namontirao zvučne isječke iz Langovog filma.

Faktor se kratko obratio okupljenima (nije ni imao bogznašto za reći obzirom da su oni prije njega već sve rekli) pojasnivši da naslov izložbe dolazi od jednog intimnog performansa 1980. godine u sobi u Istarskoj ulici, kojemu osim njega i projektora nije nazočio nitko, o tom performansu nema nikakvog dokumentiranog traga, ali je zabilježen u svim Faktorovim popisima radova od 1981. godine kada je imao prvu samostalnu izložbu u STUC-u. Od tog je performansa ostalo samo autorovo sjećanje, kao legitiman dio njegovog umjetničkog stvaralaštva. Faktor je izložbu posvetio svojoj trogodišnjoj unuci koja živi u Dublinu. Vidiš kako je mala pametna, tako mala a već je shvatila da iz ove gnojne rupe mora pobjeći što prije i što dalje…

Ima tu još dosta zanimljivih stvari za pogledati, recimo film „Autoportret“ iz davne 1980. gdje Faktor kamerom pokazuje sve dijelove svoga tijela koje rukom može dohvatiti, pa film „Prvi program“ gdje vidimo samo „snijeg“, odnosno prazan TV ekran i šuštanje iz njega, što je vjerojatno bio autorov kritički osvrt na kvalitetu tadašnjeg TV programa (iako, s ove distance, usudio bih se reći da smo tada na dva TV kanala imali više sadržaja nego na današnjih 10 komercijalnih televizija zajedno). Tu je i vrlo zanimljiva instalacija „15 minuta za Nadu Lang“ koja kombinira video, fotografiju i audio zvukove, sve u jednoj prostoriji. Možemo vidjeti i Faktorov performans u Moldaviji početkom novog milenija kada je puzeći pred začuđenim Moldavcima obišao razrovanu ulicu pored gradskog muzeja. Nakon nekoliko mjeseci ta je ulica obnovljena, a Moldavci su zvali Faktora da dođe ponovo održati performans jer ima još ulica koje treba obnoviti… 🙂

Faktorovi filmovi zaslužuju da ih se pogleda i po više puta, a obzirom da sam bio ograničen vremenom odlučio sam da ću iskoristiti to što je izložba otvorena do 27. travnja pa ću ju otići bar još jednom ošacovati, što toplo preporučujem i vama. A iz MLU-a su najavili da će za posjetitelje organizirati brojne kojekakve radionice, stručna vođenja te druženja i razgovore s autorom, pa će se neka prilika sigurno ukazati.

Beskorisni faktor Hadžo

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s