Press konferencija Osječkog ljeta kulture @ Gradsko poglavarstvo, 17. 05. 2017.

Dobra vijest: i ove će se godine održati Osječko ljeto kulture. Loša vijest: programski je mnogo slabije nego na što smo navikli prethodnih godina. 

Ministarstvo kulture nije udijelilo ama baš ništa za ovogodišnje izdanje Osječkog ljeta kulture, što me ne čudi znajući koja banda tamo sjedi (HDZ-ovska naravno), a „rođo“ Bandić dela, kaj ne 🙂 , troši novac Zagrepčana na vlastitu promidžbenu kampanju i nema peneza za poklanjanje skupih projekata Osijeku, pa smo ove godine dobili pomalo razočaravajuć program, bez velikih spektakala, koji je u nekim segmentima, npr. po pitanju glazbe, baš slab. To smo doznali na uvodnoj konferenciji za novinare na kojoj se predsjednica Organizacijskog odbora, Ljerka Hedl, polomila pokušavajući predstaviti OLJK 2017. u najljepšim mogućim bojama, ali ‘beš ga kad ne ide…

Ali, idemo po redu i krenimo sa servisnim informacijama: OLJK se tradicionalno održava od 29. lipnja do 12. srpnja, a tijekom ta dva tjedna predstavit će ukupno 39 različitih programa na području glazbene, dramske, književne, likovne, plesne i filmske umjetnosti. Programi će se odvijati na desetak lokacija – većina glazbenih i kazališnih programa u dvorištu Rektorata u Tvrđi, a tu su i Barutana, Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti, Galerija Waldinger, Galerija Kazamat, Kulturni centar Eurodoma, GISKO, Secesijski zdenac itd.).

Svi su programi besplatni za posjetitelje, ali ako želite zauzeti stolicu, morate doći sat vremena prije početka jer je tolika navala osječkih „ljubitelja“ kulture. To vam je ona gamad koja kulturu cijeni samo kad je besplatna, kad se održava po toplom vremenu ili kad se uz nju može ogrebati za neku klopu 🙂 .

Krenimo od glazbe koja me najviše zanima a koja je ove godine totalno potkapacitirana. OLJK ove godine otvaraju i zatvaraju osječke snage (što je sinonim za: kuburimo s parama 🙂 ). OLJK 29. lipnja otvara opera „Nabuko“ Giuseppea Verdija u izvedbi osječkog HNK, a 12. srpnja zatvara ga koncert KUD-a Osijek 1862 i Ane Rucner. Opera i tamburaši, thx but no thx, u mom poremećenom sustavu vrijednosti i jedno i drugo se podvodi pod smeće a ne kulturu. Nešto mi zanimljivije zvuči koncert Svjetskog zbora mladih iz Pečuha (ako ništa drugo mogu malo pasti oči 🙂 ) te Didgeridoo glazbeni performans, koncert s aboriđinskim instrumentima Dubravka Lapainea iz Australije. Ono čemu se doista radujem je nastup underground jazz banda Human Buldozer u amfiteatru Eurodoma, a tu je i koncert s gongovima Rinalde Rusjan pod nazivom „Gongovi pričaju priču“. Ne znam ništa o tome, ali ništa me ne košta otići i ovjeriti.

Tradicionalno najposjećeniji kazališni program uključuje i premijeru OLJK-a, a ovaj put je to  predstava „James i divovska breskva“ Roalda Dahla u Dječjem kazalištu. Dječja predstava, što znači da nema šanse da moje kopito tamo kroči. Od onoga što planiram ovjeriti tu je gostovanje Teatra Exit s predstavom „Pluća“ Duncana Macmillana jer Exit uvijek donese nešto svježe i aktualno, kao i Satiričko kazalište Kerempuh koje će gostovati s dvije predstave: „Muškarci.hr“ redatelja Maria Kovača i „Ustav Republike Hrvatske“ Vinka Brešana po filmu Ante Tomića i Rajka Grlića. Tu je i predstava „Jezične varijacije“ Binocular teatra te predstava „Rooom No. 7“ Judite Franković i Dance Company &M.

Od zanimljivosti, OLJK će ove godine po prvi put u programu imati i ulični teatar Jasmina Novljakovića s glumcima osječke Umjetničke akademije te koncertno čitanje djela „Vilijun“ Jasne Horvat, dok će se u kronično neiskorištenoj Barutani održati čak dvije predstave izvaninstitucionalnih kazališta: „Hoerspiel“ Pavlice Bajsić Brazzoduro i „Kako život“ Nine Mitrović.

Na OLJK se vraćaju i filmske projekcije koje su nekada činile važan dio programa prikazujući uglavnom art filmove u dvorištu Vege, i to je čak bilo dobro posjećeno pa ne znam zašto su to uopće micali iz programa. No, uglavnom, imat ćemo ukupno četiri projekcije: dvije 30. lipnja i dvije 1. srpnja na novoj lokaciji, na livadi pored Secesijskog zdenca. Jedna od projekcija bavit će se legendarnim The Beatlesima, a jedna će biti gore pomenuti film „Ustav Republike Hrvatske“ tako da ćete imati mogućnost usporediti film i predstavu o istom trošku. Obavezno ponijeti neki naguznjak na kome ćete sjediti!

Što se likovne umjetnosti tiče, očekuje nas retrospektiva Zlatka Price te s njom povezana promocija monografije „100 godina Price“, monografska izložba Ive Friščića i promocija monografije Josipa Alebića te performans Ljiljane Mihaljević. Meni najzanimljivije u ovom segmentu programa su izložba stripa nepoderivog Dubravka Matakovića, a mladima će najzanimljivija svakako biti izložba Davora Gopca, pjevača benda Psihomodo pop, koji se i kao „maler“ dosta dobro snalazi.

Ni ljubitelji plesne umjetnosti neće ostati zakinuti, pa tako tu imamo nastup suvremenog baleta u izvedbi Europaballetta iz austrijskog grada St. Poltena, nastup indijske grupe Rajasthani te glazbeno-plesni performans Osječanke s adresom u Barceloni Julijane Tomić Fajdetić. Tu je tradicionalno i Plesna mreža Hrvatske s „Kućom na oštrici“.

Obično najmanje vremena provodim na književnim manifestacijama, pa će tako vjerojatno biti i ove godine jer me nešto ne rajcaju pretjerano promocije knjiga Maroja Mihovilovića, Brune Šimleše i Siniše Bjedova, a pogotovo Festival slikovnice za klince i klinceze.

Naravno, kako je sve ovo zgurano u 14 dana, nešto od toga će se preklapati, a Hadžin umjetnički poučak kaže da će se uvijek preklopiti dvije stvari koje me podjednako zanimaju 🙂 . Imam iskustva s prethodnih godina, pratim OLJK od početaka. Tu moram svakako spomenuti i vremenske (ne)prilike jer lipanj i srpanj imaju naviku da nas tu i tamo gadno operu, bit će i drugih događanja izvan Osijeka koja ću pohoditi, a tu je i sezona kupanja na Dravi koju sam već otvorio i neću dopustiti da mi neka tamo kultura uskrati taj užitak 🙂 , tako da je pitanje što ću od svega ovoga ošacovati. Ali, potrudit ću se vidjeti što više.

Dakle, ako ste u Osijeku u to vrijeme, obratite pozornost na OLJK. Kompletan program OLJK-a s točnim datumima i lokacijama nismo dobili, ali bit će uskoro obznanjen urbi et orbi. Obzirom da su ove godine neuobičajeno rano krenuli s prvom pressicom, možda postoji mogućnost da im se još nešto zanimljivo „zalomi“ u programu. Ovako, bit će tu dosta toga za pogledati, ali moj je dojam da je ovogodišnji OLJK manje atraktivan od prethodnih nekoliko.

Hadžo, nekulturan cijele godine

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s