Predavanje  „BREXIT iz perspektive građana Velike Britanije u Europskoj uniji“ @ knjižara Nova, 18. 12. 2017. 

Sinoć je u klubu knjižare Nova  održano vrlo zanimljivo predavanje. Zanimljivo po sadržaju, a zanimljivo i jer je jedan od predavača bio moj stari pjadaš iz, kako se čini, nekog drugog, pradavnog života… 

Klub knjižare Nova najpoznatiji je po promocijama knjiga. Ne biste vjerovali, jelte, knjige i knjižare, to dvoje ne ide skupa… 🙂  No, tu i tamo im se zalomi i neko predavanje koje izlazi iz domene knjige, a takva predavanja znaju biti veoma zanimljiva i poučna. Jedno takvo održano je sinoć pod nazivom „BREXIT iz perspektive građana Velike Britanije u Europskoj uniji“. BREXIT je vruća društveno-politička tema u UK-u ali i u ostatku Europske unije, ali u Osijeku je privukla jedva 20-ak posjetitelja. Ništa čudno, rekao bi zlobnik, kod nas još traje rasprava o tome je li 2. Svjetski rat završio i tko je u njemu pobijedio, pa dok ne apsolviramo ustaše i partizane ne možemo se bakćati današnjicom… 🙂

Predavanje su održali Colin Munro, veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj od 1997. do 2000. te Nigel Osborne, profesor emeritus Sveučilišta u Edinburghu i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Britanske udruge skladatelja. Imena mi nisu značila mnogo, međutim kad sam došao do kluba za stolom na bini sam prepoznao Munroa. Naime, on je bio britanski veleposlanik u vrijeme kad sam ja otišao u Zagreb raditi za OESS i tamo smo se viđali po kojekakvim okruglim stolovima, domjencima, prijemima i ostalim mjestima na kojima se okupljaju mutni i sumnjivi tipovi 🙂 . Čovjek je prepoznao i mene i malo smo popričali o danima ponosa i slave prije nego što je službeni dio promocije započeo. Čovječe, eto još jednog dokaza da je svijet doista malen…

Munro trenutno živi u Beču, u mirovini je ali je predsjednik neformalne udruge Britanaca koji žive i rade u EU i kojima je izuzetno važno kako će i hoće li BREXIT uticati na njihov položaj. Odmah je rekao kako je on bio protiv  BREXIT-a navodeći kao razlog kako su za izlazak UK-a bili Vladmir Putin, Marie LePen i Donald Trump, a ako su takvi likovi za nešto, onda on mora biti protiv toga, što je čisto zdravorazumsko razmišljanje J. Dotakao se i nekoliko iluzija zbog kojih su rezultati referenduma bili takvi kakvi su bili: prvo, da će BREXIT biti pogonsko gorivo za britansko gospodarstvo (što su brojni stručnjaci i studije pokazali lažnim) i druga iluzija, da će Britanci imati i ovce i novce, odnosno da će izaći iz EU-a ali zadržati sve povlastice koje su imali. Kako vidimo po tijeku pregovora koji se vode, not gonna happen.

Munro je upozorio i na nekoliko pitanja koja sve više dolaze u fokus, a o njima se prije referenduma nije razgovaralo, ili se malo govorilo. To je položaj Britanaca koji žive i rade u EU i položaj EU-ovaca koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tu je i opasnost da to Kraljevstvo prestane biti ujedinjeno obzirom da je 62% Škota glasalo za ostanak u EU, kao i 56% Iraca. Englezi su bili ti čiji su glasovi prevagnuli i time su samo potpirili težnje za samostalnošću ili većom autnomijom tih dijelova UK-a. Dodatni problem je to što je ovo prvi put da se aktivirao famozni Članak 50. pa tu ima dosta nesnalaženja, ali čini se da ni Britanci sami nisu sigurni kakav BREXIT žele, a i trvenja na relaciji Vlada-Parlament oko toga tko ima koju ulogu u tom procesu cijelu stvar čine još konfuznijom.

Nigel Osborne potom je održao svoje predavanje i to na vrlo dobrom hrvatskom obzirom da je dio života proveo radeći s izbjeglicama na ovom području tijekom rata. Svoje je predavanje započeo pitanjem „Zašto mrzim BREXIT?“ uz PowerPoint prezentaciju koju je otvorio danas već legendarnom fotkom Nigela Farragea iz stranke UKIP, jednog od glavnih zagovaratelja izlaska, koji pokazuje na rijeku migranata i njih navodi kao razlog za izlazak. Fotografija je ubrzo raskrinkana kao laž, naravno, jer je riječ o ljudima snimljenima u Hrvatskoj tijekom izbjegličke krize 2015.-2016. koji su išli prema obećanoj zemlji („Germany! Germany!“) i niti jedan od njih nije ni prismrdio u Kraljevstvo. Po njemu, BREXIT je rođen u laži: lagali su o izbjeglicama, lagali su da BREXIT izražava želju svih sastavnica UK-a, lagali su da je BREXIT izraz težnje mladih ljudi, a čak 72% mladih u dobi od 18 do 24 godine glasalo je za ostanak u EU.

Osborne je upozorio i na to da čak 20% Britanaca koji žive van Britanije nije imalo mogućnost glasanja, kao i na to da je BREXIT dobrim dijelom financiran „tamnim novcem“ iz raznih hedge fondova koji su uvidjeli mogućnost brze i lake zarade na mešetarenju (funta je izgubila 20% vrijednosti od objavljivanja rezultata referenduma, nekretnine u UK-u znatno su pojeftinile ako imate novac u dolarima ili eurima itd.). Osborne je iskoristio priliku i da pohvali Hrvatsku zbog brige o migrantima (hvala, hvala, i sam sam sudjelovao u tome dok sam radio u kampu u Sl. Brodu), a za njega je to posebno važna tema jer već godinama radi u Siriji u jednom od mnogobrojnih izbjegličkih kampova kojima upravljaju nevladine udruge.

Potom su slijedila pitanja & odgovori gdje su prisutni pokazali dobro poznavanje materije, pa se pričalo o europskom identitetu, o budućnosti EU i Velike Britanije, o referendumu za osamostaljivanje Škotske, posljedicama BREXIT-a za Hrvatsku, o novim perspektivama nacionalizma i populizma, o funti i euru, a možda najbolji i najtočniji opis cijele ove situacije dao je Munro sjajnim citatom kako su BREXIT-om „Britanci skočili u ponor nadajući se da će negdje usput pokupiti padobran“ 🙂 🙂 🙂 .

Vrlo zanimljiva prezentacija i šteta je samo, a to je Osborne i rekao na kraju, što za stolom (pa ni u publici) nije bilo zagovaratelja BREXIT-a koji bi mogli dati drugi pogled na cijelu ovu priču, pa možda se malo i zafajtati. Premda, čini se da su i sami Britanci shvatili da su pojeli govno: prema najnovijim anketama, danas bi 51% Britanaca glasalo protiv BREXIT-a, 41% za, a 8% nije sigurno. Ali, kasno je Janko u Britaniju stigao: ostaje samo nada da će Britanci zadržati europski identitet i da će se pronaći mehanizam za zaštitu svih dostignutih prava Britsova u EU i Europljana u UK-u.

Stvarno prva liga od predavanja i mogu samo zavapiti: Neka ih bude još!

Britoskeptik Hadžo

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s