Play of the Week SR 02. 02. – Cmok, Psi, John Wayne, Nikola Vranjković, Vizelj, Bohemija, Velibor Nikolić, Shoplifters

Evo i nova porcija singlića od strane naših istočnih komšija… 

Cmok – Na tvoj znak; Cmok je side projekt Stefana Ikonića, pjevača i gitarista beogradskog benda Ženekese, zapravo jedan od side projekata (tu su i Izdrži ribice) kojima se bavi kad ima viška slobodnog vremena. Cmok je stoga polupostojeći bend čiji je posljednji znak života bio sjajan singl „Hej Toni“ od prije tri godine, a zanimljivo je da projekt osim Stefana nema niti jednog stalnog člana već svaku pjesmu snima s drugom ekipom ljudi. Ovoga puta tu su Nikola Stanojević, basist grupe Izdrži ribice, ovdje zadužen za bas dionice i klavijature, te producent Uroš Milkić. Vrlo uspjela kombinacija rocka i elektronike s pulsirajućim basom i plesnom ritam podlogom, koja zvuči otprilike poput jam sessiona LCD Soundsystem i starih New Order. Muy bien!

 

Psi – Napred nazad; Psi su beogradski rockabilly/psychobilly/gothabilly/whateverbilly bend predvođen neuništivim Jovandekom iz Čikinih bombona čiji sam debi album „Tik tak“ predstavio s prva dva singla, „Tu gde zvoniš“ i „Bolujem ja“, a evo i trećeg. Malo mračnija stvar od prethodnih koja priča o ljudima koji imaju odvojene ličnosti (Ti smo! 🙂 ) te je zahtijevala i mračniji spot, pa je on snimljen u klinici za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“ i dosta je morbidan hororac. Ali, čak i ako se ne zamarate time što je pisac htio da kaže, uživajte u jednom od rijetkih rockabilly bendova koji pjevaju na dobardanskom jeziku, a „sitni vez“ na kontrabasu je za prste polizati.

https://www.facebook.com/psi.bgd/ ; http://bendpsi.rs/

 

 

John Wayne – Staza (Tamo sam gde treba); Evo malo mainstreama, da ne bude da stalno predstavljam neke underground i „kanalizacijske“ izvođače. John Wayne je power-pop kvartet iz Kruševca kojeg čine Miljan Marković (glas), Nenad Ristić (bas), Marko Petrović (bubanj) i Dejan Stanković (klavijature). Nema gitarista, pitate se, kako to? Ima ga, čuje se, na albumu „Tračak svetla“ gitaru je svirao Milan Kropf, ali moguće da je čovjek u međuvremenu zdimio iz benda. „Staza (Tamo sam gde treba)“ je drugi singl s albuma, vrlo je melodičan i pjevan, odlično produciran i u svakoj normalnoj zemlji bio bi definitivni hit, ali naravno da Srbija nije normalna zemlja 🙂 , pa će vjerojatno proći ispod radara širokih narodnih masa. Šteta, ali evo, ja im dajem jedan mali tračak svjetla ovim predstavljanjem pa vi vidite što ćete s tim…

https://www.facebook.com/johnwaynemusica/

 

Nikola Vranjković – Zadrži svoj dah; Nikola Vranjković je u mom malom svemiru obilježio prošlu godinu objavljivanjem najboljeg albuma u cijeloj regiji („Veronautika“, valjda ću ga ovih dana konačno i recenzirati) i singlom godine u Srbiji („Tajni život suterena“). „Zadrži svoj dah“ je pjesma odabrana za novi singl s albuma iako je to mogla biti bilo koja, album je toliko dobar. Ovo je pjesma nastala još u razdoblju Block Outa i uživo je na Nikolinom repertoaru godinama, a u studijskoj verziji zadržala je klasičan Nikolin sporogorući štih (slo core, kako je to ingeniozno opisao netko i to je sjajan termin, žao mi je što ga ja nisam patentirao), uz novi aranžman i sjajne orkestracije, a ljubitelju Novog Sada poput mene srce uvijek zatitra kad vidi poznate lokacije u spotu. Voda je Nikolin lajtmotiv, rekao bih čak i lajfmotiv (ovaj izraz patentiram! 🙂 ), a u ovoj pjesmi se to itekako čuje.

https://www.facebook.com/nikola.vranjkovic.official/

 

Vizelj – Pustinja; Dugotrajniji čitatelji mog bloga možda se sjećaju da sam o beogradskom bendu Vizelj pisao u ljeto 2016. kada sam ih gledao u Bačkoj Palanci kao predgrupu Wolframu. Trio kojeg čine gitarist i vokal Veljko, basist i vokal Aleksa te bubnjar Andrej prošle su godine objavili svoj debi album „Naj bolje“ na kome su pokazali kako oni zamišljaju da bi alternativni rock trebao zvučati: malo garaže, malo psihodelije, malo stonerice, malo starog rocka, dosta solaža, ritmički snažno… Kao što sam onomad napisao: „mladi su, nabrijani i piče nekakav sirovi, bučni indie rock“ i iza toga stojim. Imao sam problema s vokalom uživo, ali u studiju je Boris Mladenović iz Jarbola to sve ispeglao taman kako treba. Obratite pažnju na ovu ekipu!

https://www.facebook.com/Vizelj/ ; http://vizeljbend.bandcamp.com/

 

Bohemija – Bube; Niški bend Bohemija predstavio sam s njihovim debi albumom „Sve naopako“ gdje sam mudro ustvrdio kako bend na albumu nije napravio ništa naopako. Ono što se čuje na albumu, kao i na ovom, drugom po redu singlu, je inteligentni, progresivni pop s daškom psihodelije, indie rocka i americane uz dodatak prefiksa „retro“ jer se ovdje osjeti utjecaj Beatlesa iz njihovog progresivnog, halucinogenim sredstvima inficiranog razdoblja pred kraj 60-ih. Lagani valcer ritam priziva u sjećanje Toma Waitsa ili njegovog domaćeg srodnika Kralja Čačka, a ovo je prava mini simfonija s nekoliko pjesama bešavno spojenih u jednu cjelinu.

https://www.facebook.com/Bohemija/

 

Velibor Nikolić – Priča o železničkom mostu; Pančevački glazbenik Velibor Nikolić možda je najpoznatiji širokim masama kao frontmen sastava Brigand, ima i solo projekt Alvarez no pratiteljima ovog portala ta informacija nema ama baš nikakvo značenje jer se ni Brigand ni Alvarez nikada nisu ukazali na ovim stranicama. Ali zato evo Velibora u svom solo projektu gdje surađuje s pančevačkim umjetnikom Aleksandrom Andrejevićem, koji je autor teksta (koji datira još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća) i koautor glazbe, dok je Velibor odsvirao sve instrumente – gitaru, bas, bubanj i usnjaru. „Priča o železničkom mostu“ ima neku nostalgičnu vibru, patinu nekih davno prošlih vremena, čežnje za jugom, a sve to u finom komadu retro niljangovštine s dvije žličice bluesa. Pjesma za staru školu, pa ako ste pripadnike iste, osluhnite.

https://www.facebook.com/WeliborNickolic/ ; https://velibornikolic.bandcamp.com/

 

Shoplifters – High and Dry; Novosadski „kradljivci“ Shoplifters prošle su godine singlom „Instant Forgiver“ ni krivi ni dužni završili u Topu 10 mog godišnjeg izbora najboljih singlova iz Srbije. Dobro, sad baš da su ni krivi ni dužni, ipak su oni tu stvar napisali i snimili osim ako je nisu, u skladu s imenom, zdipili od nekog 🙂 . „High and Dry“ je stvar koja otvara njihov prošlogodišnji EP „Forgiver“; nije riječ o obradi Radioheada, premda bi to bilo zanimljivo za čuti, već o njihovoj autorskoj stvari satkanoj od istog California melo punka kao i prethodnik. Možda nema hitoidnost i instant catchiness prethodnika, ali ovo je super soundtrack za reprizu kultne serije „Californication“ koja se upravo prikazuje na HBO-u.

https://www.facebook.com/shopliftersi/ ; http://shoplifters.bandcamp.com/

Ovaj unos je objavljen u Play of the Week. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s