Nikola Vranjković, Veronautika (Multimedia Music, 2017.)

Najbolji album prošle godine na području naših istočnih susjeda, pa i cijele regije, svakako je prvi pravi album Nikole Vranjkovića na kojeg se čekalo čitavo desetljeće ali čekanje je vrijedilo. Definitivno jedan od najznačajnijih albuma prošle godine, ali i mnogo godina unatrag. 

„Veronautika“ je u mom neformalnom izboru najboljih albuma iz Srbije i regije za prošlu godinu zauzela uvjerljivo prvo mjesto. Kažem neformalnom jer službene liste ne objavljujem, prvo zato što sam se manje-više orijentirao na kratke singl forme, a drugo, dobar dio izdanja tijekom tekuće godine jednostavno ne stignem preslušati ili uopće ne dođu do mene. Nedostatak vremena, nedostatak živaca, opća kurcobolja ili sve od gore navedenoga. Ne morate zaokruživati točan odgovor…

Podsjećam zaboravne, Nikola je bio glavni autor u beogradskom bendu Block Out koji su svojom „mračnjačkom“ glazbom i live nastupima koji su trajali Springsteenovskih tri do četiri sata stekli kultni status i, po mom mišljenju, status najbeogradskijeg benda 90-ih, ono što je, recimo, EKV bio u 80-ima ili što je Repetitor danas. Predosjećajući promjene u glazbenoj industriji, bend je još prije desetak godina odlučio da više neće izdavati klasične albume već pjesmu po pjesmu koju će publici predstavljati uživo. Tako i bi. Gledao sam Block Out uživo u Beogradu i Novom Sadu nekoliko puta i sjećam se nekih tada novih pjesama iz tog razdoblja poput „Fotelje“, „Dve hiljade i kusur godina“ ili „Dve reči“ koje su vrlo brzo postale omiljene među fanovima, ali nikada nisu imale svoju studijsku verziju.

Po napuštanju Block Outa (koji su i dalje aktivni, sada pod imenom Čovek vuk ali to je samo „a whiter shade of pale“ starog benda), Nikola je objavio dva EP-ja, „Bremeplov“ (koji sam recenzirao na starom blogu) i „Underground Sessiona Vol. 1“, s ganc novim pjesmama i već sam pomislio kako će ti stari live favoriti ostati neobjavljeni, osuđeni na život u „tajnom životu suterena“ klubova i dvorana ili na snimke sumnjive kvalitete postavljene na YouTubeu, no 2016. počele su kolati glasine o dvostrukom albumu koji je u pripremi. Album je najavilo nekoliko sjajnih singlova („Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“, „Dve reči“, „Tajni život suterena“) da bi se krajem prošle godine konačno pojavio. I ne da ga je napravio nego svaka čast!

Ovo je u svakom pogledu Sikstinska kapela od albuma. 15 pjesama na dva diska možda ne izazivaju strahopoštovanje, danas svako hip-hopersko smeće stavlja po 20 ili 30 nazovi pjesama na svoja izdanja, ali album traje gotovo dva sata, s nekoliko pjesama trajne vrijednosti, što će reći da traju li ga traju, po deset i više minuta. Od suradnika koji su pomagali pri porodu ovog albuma dale bi se sastaviti dvije nogometne momčadi, a ostalo bi mjesta još i za suce i delegate utakmice 🙂 . Ukupno 22 glaznenika dali su svoj pečat zvuku ovog albuma, od Nikolinog benda s kojim već dulje vrijeme nastupa uživo (Vladan Božilović, Danilo Nikodinovski, Ivan Mihajlović i Ivan Zoranović), preko gostiju, snimatelja, producenata… Da ne govorim da je album sniman u desetak studija.

Ali, od sto babica ovaj put nije nastalo kilavo dijete. Iznad svih tih ljudi stoji velika Nikolina sjena (a čovjek je doista velik, he he), poznatog perfekcionista koji je žešća picajzla kada je zvuk u pitanju (uostalom, ne bi zato bio toliko tražen kao tonac zvuka, od Bajage do cijelog niza drugih A-listaša srbijanske scene). Svaki zvuk, svaki ton albuma je na mjestu i cijeli album fura svoju priču, uokviren introspektivnim i duboko osobnim Nikolinim tekstovima kojima diminira motiv boli. Ono što je američka delta za stari dobri blues, to je ušće Dunava i Save za Nikolu i zato je ovo u osnovi blues album, iako na njemu ima jako malo bluesa.

Zapravo, jedan od motiva koji se provlači albumom motiv je vode. Provlači se on kroz Nikolino stvaralaštvo i ranije, bio je tu i onaj „Bremeplov“, a evo nam sada „Veronautike“ s prekrasnom naslovnicom malog čamca na Dunavu. Voda se svako malo provuče kroz naslove („Zadrži svoj dah“) ili tekstove pjesama na albumu („Skitamo po vodi srednjim Dunavom“). Naslovna stvar je jedina koja mi smeta na albumu, sumanuta suradnja s Mrletom iz Leta 3 koja mi i nakon višestrukih preslušavanja i dalje zvuči poput zajebancije dvojice friendova u studiju, sa svojim agresivnim blast beatovima i zidom glasnog basa i vrištućih sintisajzera, ali hebi ga, Nikola ne bi nazvao cijeli album po bilo kojoj pjesmi, pa mu vjerojatno ona nešto znači u životu. U pjesmi se čuje radio komunikacija dvojice kapetana riječnih brodova koji upozoravaju jedan drugoga na svoje koordinate prije nego što će se mimoići, pa ja tako i Nikolu doživljavam kao kapetana brodića s dvadesetak putnika koji nas je poveo na krstarenje po lijepom plavom Dunavu.

I svašta ćemo doživjeti na tom putovanju: ima tu glasnih, bučnih i distorzijom nabijenih pjesama poput Soundgardenovske „Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“, snimljene s crnogorskim bendom Autogeni trening, punkerskom oštricom nabijene „Vi ste mi al’ mi smo oni“, metalizirane „Večernja zvona“ koja je lako mogla završiti na posljednjem albumu Mastodona, mutiranog bluesa „Vosak“ s genijalnom gitarskom dionicom Dragoljuba Crnkovića Crnkea, koji je Nikolu ugostio prije dvije godine na sjajnom albumu Dr. Project Point Blanka u pjesmi „Zagledan u put“, a sada mu je Nikola uzvratio domaćinstvo. Tu je i prekrasan novi singl „Zadrži svoj dah“ s raskošnim orkestracijama od kojih ti dlačice na leđima stanu u stav mirno, mračna Caveovska “Marburg (Hommo epilepticus)”, lijepi dašak akustičnog folka u „Džonatan Livingston“ sa sjajnim gostovanjem Jamala Al Kiswanija na flauti… A to je tek polovica albuma.

Meni osobno draža je ona druga polovica, s mirnijim, atmosferičnijim stvarima. „Fotelja“, „Dve reči“ i „Dve hiljade i kusur godina“ su prave male simfonije zvuka gdje je najveće pitanje bilo mogu li u studijskim verzijama doseći savršenstvo sa živih nastupa. Mogu vam reći, ne samo da su ih dostigle, već su ih i prestigle, posebice „Dve hiljade“ koja se od početka izdvojila kao veliki koncertni favorit. U novoj verziji dignuta je na još višu razinu, s utjecajima EKV-a i Pink Floyda ali opet toliko lično Nikolina. Moćna, doista moćna pjesma. Ne mogu izostaviti ni „Tajni život suterena“, pjesmu koja je prošle godine odnijela pobjedu kao najbolji singl iz Srbije i stavljam kurac na panj da je ova 13-minutna gromada od pjesmetine nešto najbolje što je Nikola do sada napisao. Onaj sitar kako ga je Kiza odsvirao, da se usereš od ljepote!

Možda je solidnoj „Za životom il’ za sudbinom“ napravio medveđu uslugu time što ju je stavio na kraj jer nakon onih teškaša i bombaša prođe pomalo nezapaženo, ali ako joj pružite nekoliko prilika vidjet ćete da je sasvim prikladna za zatvaranje albuma. Zapravo, zatvara ga skrivena stvar „Bućka“ koja i nije prava pjesma jer je riječ o bućkanju kojim se dozivaju somovi da zagrizu mamac. Album završava cvrkutom ptica, istim onim cvrkutom koje otvara „Fotelju“ i tako je priča zaokružena i možemo se otpustiti na još jedno riječno putovanje…

Da sumiram, „Veronautika“ je prevazišla sva očekivanja. Remek djelo kojemu je trebalo desetljeće da nastane, ali je napravljeno da traje desetljećima, pa i stoljećima. I siguran sam da će se jednog dana, kada se budu rekapitulirale za rock glazbu olovne 2010-e, ovo izdanje spominjati kao jedan od svjetionika u mraku. Magnum opus Nikole Vranjkovića, ali i srbijanskog rocka posljednjih 40-ak godina. Obavezno preslušajte, po mogućnosti s CD-a. Ovo je izdanje koje treba zauzimati istaknuto mjesto u svakoj kolekciji ljubitelja dobre glazbe.

https://www.facebook.com/nikola.vranjkovic.official/

Dravska neman Hadžo

 

 

Ovaj unos je objavljen u Recenzije albumića. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s