Goran Jurić, Janko Novoselić i Goran Delač @ Umjetnička škola, Beli Manastir, 23. 02. 2018.

Dvije večeri, dva grada, dva jazz koncerta, totalno različita i isključivo s autorskim stvarima – bio je ovo jedan od zanimljivijih vikenada u dugo, dugo vremena… 

No, krenimo redom. Prva postaja Beli Manastir. Koncert za koji ne bih niti znao da me drug Š. nije nazvao i rekao mi da provjerim o čemu je riječ. Rečeno-učinjeno i kad smo vidjeli tko svira, nije bilo teško donijeti odluku – drug Š., drug K. i ja bili smo na gasu.

Svu trojicu koji su nastupali kao Goran Jurić Trio dobro znam – Jurić je osječki gitarist kojega sam gledao u raznim pretumbacijama kao trio, kvartet, whatever, još od vremena starog Oxygena, a svira i u nekim bendovima sa strane tipa Ariana Group Inc. Janko Novoselić je bubnjar kojega pratim još od prvog albuma Bilka, pa preko TBF-a, Tobogana, Chuija i konačno Kozmodruma čiji je album „Na tragu satelita“ jedan od najboljih u prošloj godini, dok je Goran Delač basist kojega se sjećam još iz vremena neprežaljenih Bastardsa, a danas je također član Kozmodruma.

Dakle, tri mange na svojim instrumentima, a kako je došlo do toga da nastupaju zajedno? U kratkom razgovoru s Jankom nakon svirke rekao mi je da je Goran okupio ovaj bend te da im je ovo bio prvi koncert u ovoj postavi i da tek planiraju snimiti album, tako da smo mi koji smo bili na svirci u petak imali čast nazočiti vasionskoj premijeri. I od svih gradova na svijetu kud baš Beli Manastir, no dobro, rijetko idem tamo ali kad odem, dobro se provedem. Upravo sam u Belom Manastiru u njihovom Etno centru prvi put prije tri godine gledao požeški Big Band koji su u međuvremenu postali redovni gosti u Osijeku na Adventu, a nastupaju i širom-šorom, a volio bih da se nešto slično dogodi i s ovim bendom/projektom.

Bend je izašao na binu prilično dobro popunjene dvorane Umjetničke škole jazzerski točno u 19 sati, njih trojica plus MacBook Pro. Ono što je uslijedilo bilo je sat i kusur suvremenog autorskog jazza jer sve skladbe koje su izvodili napisao je Goran i već po tome je ovo bio dosta drugačiji koncert od klasičnih jazz svirki gdje najčešće imamo obrade i varijacije na temu. Korištenje računala također je dokaz da ekipa ide u korak s trendovima, što se jazz puritancima i čistuncima neće uvijek dopasti, ali po meni je to OK dok je riječ samo o pomoćnom alatu za obogaćivanje zvuka. Glavninu posla moraju činiti ljudske ruke, a kod ovog trija baš to je slučaj.

Ono što njih trojica izvode na neki je način amalgman suvremenog jazza i klasične glazbe 20. stoljeća, odnosno pokušaj da se tradicionalni obrasci klasike prenesu u moderan kontekst, izvuku iz svojih uobičajenih obrazaca i kroz fuziju sa jazzom dobiju jedno novo čitanje. Goran očito voli klasične kompozitore koji su razmišljali „izvan kutije“, poput Stravinskog ili Bartóka koji su za svoje vrijeme bili avangardni, pa nešto slično pokušava napraviti i sa svojim triom, stvarajući avangardni, eksperimentalni, čak i radikalni jazz koji se neće dopasti svima, pogotovo ne ljubiteljima old-school jazza, ali koji je naprosto čaroban.

Dok sam slušao te skladbe (kojima ne znam naslove jer ih nisu niti rekli, komunikacija s publikom tijekom svirke bila je uglavnom nula bodova) prvo mi je palo na um da je to slično onome što Kozmodrum rade, s tom razlikom što oni uzimaju modernu elektronsku glazbu kao osnovu i provlače je kroz filter žive svirke i klasičnih, uvjetno rečeno rock instrumenata, što je koncept koji su rabili i Bilk i Tobogan i Neočekivana sila…, a nedavno sam ga vidio i u nastupu Chuija kao gostiju Josipe Lisac u Beogradu.

Ovdje imamo nešto slično: klasičnu osnovu provučenu kroz jazzerske harmonije, fleksibilne ritmove za koje je zadužen majstor Janko čija čvrsta ruka drži pjesme na okupu bez obzira bila riječ o laganim, meditativnim pasažima ili bržim skladbama koje zahvaljujući njegovom snažnom rock udarcu dobivaju gotovo plesni karakter. Goran to prati svojim fluidnim igrama na basu, dok je glavni Goran u više navrata pokazao da je čarobnjak gitare s nekoliko sola za prste polizati. Svatko od njih trojice dobio je priliku za pokazati svoje vještine u solo dionicama, ali odmjereno, bez desetominutnog napornog izdrkavanja. Sva trojica su dio kolektiva i podređeni su kolektivu, kao jazz verzija Borga iz Star Dreka.

Nije ovo glazba za svakoga: već nakon prvih nekoliko pjesama (a pjesme su im poprilično duge), nekoliko onih koji su valjda očekivali uobičajene jazzerske žvake napustilo je prostor škole, ali mi koji smo ostali dobili smo za bis jednu poslasticu. Nakon sat vremena svirke Goran je rekao publici da je to sve jer „Nemamo što drugo za odsvirati“, no glasan pljesak pozvao ih je natrag i odlučili su izvesti jednu improvizaciju i mogu vam reći da je meni to bio najbolji trenutak koncerta. Njihov avangardni jazz nije uvijek lagan za progutati, ali ovdje su si baš dali oduška, otpustili kočnice i dobili smo 15-minutnog golijata od skladbe u koju su ubacili sve što ih zanima: jazz, klasiku, plesni ritam, psihodeliju, čak i natruhe prog rocka i space rocka. Samo zbog bisa isplatilo se potegnuti do Belog, mada se isplatilo doći u svakom slučaju.

Goranov novi projekt odvodi nas u neke slabije istražene predjele jazz glazbe sa svojim čudnim ritmičkim strukturama, zanimljivim harmonijskim rješenjima i čestim promjenama u tempu, kao i bogatim orkestracijama za koje se pobrinuo maestro laptop. Palo mi je na pamet da bi možda bilo zgodno proširiti postavu klavijaturistom pa utjecaj laptopa još više smanjiti i svesti ga samo na pozadinske zvukove, no ne znam je li to izvedivo, ali zašto ne? Ovo je projekt na samom početku i mnogo je opcija pred njima, pa se nadam da će zaživjeti jer predstavlja odličnu nadogradnju onoga čime se sva trojica i inače bave. A Goran je, osim izvođačke, pokazao autorsku i skladateljsku izvrsnost i zrelost koja treba biti što bolje predstavljena širokim narodnim masama, pa s nestrpljenjem očekujem da nastup ovog trija vidim i u Osijeku. Valjda neću morati dugo čekati…

Radikal Hadžo

 

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - koncerti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s