Izložba „X pozicija“ Kristine Marić @ Galerija Kazamat, 03. 03. 2018.

Ni ledena kiša koja je cijeli grad pretvorila u veliko klizalište nije spriječila časnu starinu poput mene da ode do Galerije Kazamat na otvorenje izložbe „X pozicija“ mlade autorice Kristine Marić. 

Za razliku od petka navečer kad sam junački krenuo prema knjižari Nova na promociju „Biciklističkog vodiča“ ali sam došao do Doma zdravlja, napravio nekoliko dobrih pirueta zbog kojih bi me i Milka Babović pohvalila 🙂 , poslao sve u tropičku tromaterinu i vratio se kući, ovaj put sam stigao na cilj. Dobro, nije da nisam jebao majku svima po spisku jer je dvorište Kazama tatotalno neočišćeno i sklisko za popizdit’ da mi je palo na pamet da bi Faller i njegova ekipa iz LandArta umjesto da postavljaju ledene skulpture na ulazu u Tvrđu možda mogli organizirati akciju čišćenja dvorišta Kazamata, bilo bi to mnogo korisnije… 🙂

Kao što je to već postao red i običaj, službenom otvorenju izložbe prethodio je razgovor s umjetnicom, pa sam se naoružao nezaobilaznom Coca Colom i sjeo u prve borbene redove. Kristina je slavonske ravni list, Đakovčanka koja je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a trenutno radi kao asistentica na Odjelu za kulturologiju. Kada je došla na Akademiju bila je crtač, ali ju je zlehuda sudba odvela prema multimediji i performativnom načinu izražavanja što je pokazala i na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Kazamatu.

Nakon 45 minuta ugodnog ćaskanja s Kristinom i ekipom iz Kazamata, izložba je otvorena uz minimalistički kratku govoranciju nakon koje je autorica u posljednjem, trećem kazamatu izvela performans „Na nišanu“. No, idemo po redu vožnje.

U prvom kazamatu (izložbenom prostoru) imamo instalacije s lijeve i desne strane od ulaza. Kako to kod umjetnika obično biva, one nisu nabacane slučajno već tako da formiraju poseban odnos s gledateljem, tako da se s lijeve strane nalaze radovi koji su otvoreniji, aktivni, dok su s desne strane radovi koji su hermetičniji, pasivniji. Loinjak je u predgovoru katalogu izložbe to opisao naslovom „Između ekshibicionizma i skrivanja“, pa valjda čovjek zna o čemu priča…

Dakle, s lijeve strane imamo aktivnu Kristininu stranu predstavljenu kroz bazen sa zemljom u kojem je autorica prošle godine izvela performans „U glibu“ u sklopu 17. osječkog Performance Art Festivala gdje se igrala šest sati u blatu pred prolaznicima ispred osječke konkatedrale. S jedne strane zemlja simbolizira dječju igru, iskrenost i nevinost, ali s druge strane i kaljužu u kojoj živimo, stvarnu i zamišljenu. U desnom dijelu prve prostorije postavljen je rad „U pijesku“ koja prikazuje autoricu na jednoj pustoj plaži kako pasivno leži s glavom zabijenom u pijesak simbolizirajući na taj način skrivanje, bijeg od stvarnosti i zatvaranje očiju pred sranjima koja se događaju oko nas. Izravni poziv umjetnice promatračima da joj se pridruže u igri u blatu, ovdje je kontrapunktiran izolacijom i bijegom na pijesak osamljene plaže bez ikakve izravne komunikacije.

U drugoj prostoriji s lijeve strane poznat prizor: rad „Dvoboj“ koji sam ošacovao u sklopu POP UP festivala u Eurodomu u listopadu 2015. godine. Obzirom da je to bilo na starom, trenutno ugašenom blogu (ali dići ću ga ponovo, s blogom je kao i s mojom kitom, treba im dosta vremena da dostignu radnu temperaturu J) ukratko ću ponoviti: posjetiteljima je ponuđen pištolj kojim mogu pucati u figuru umjetnice projiciranu na video zidu. Pogodi li ju posjetitelj virtualnim metkom umjetnica pada na pod, ali se onda opet ustaje i stavlja na raspolaganje idućem strijelcu. Ovdje posjetitelj prestaje biti tek pasivni promatrač, već postaje aktivni sudionik u performansu. Kao ni na POP UP-u, ni ovaj put nisam uzeo pištolj u ruke, a upravo je ta reakcija posjetitelja, posegnuti za oružjem ili ne, jedna od stvari koja je autoricu najviše zanimala. Nasuprot „Dvoboju“ na desnoj strani izložbene dvorane imamo „Bijeg“ gdje vidimo nekoliko ljudskih figura kako u mrklom mraku, osvijetljene farovima automobila, bježe u noć. Ako držite pištolj u ruci, doima se kao da bježe od vas i pištolja. Simpa fora. „Dvoboj“ je dobro funkcionirao i kao samostalan rad, ali uparen s „Bijegom“ dobiva dimenziju više.

I konačno ulazimo u treći kazamat gdje je autorica izvela performans „Na nišanu“. Ovoga puta uloge su se promijenile u odnosu na prethodnu sobu: sada umjetnica drži u ruci fotosnajper, a od posjetitelja se očekuje da dođe na točku označenu sa X (otud X pozicija u nazivu izložbe) da ga Kristina ubije k’o psa. Fotosnajper je naravno fotoaparat koji uslika „ubijene“ promatrače, a na ulazu u prostoriju nalazi se zid s 20-ak fotki čija mi svrha u početku nije bila jasna, no kasnije smo skontali: to je wall of fame ili wall of shame, kako hoćete, sastavljen od fotografija likova i likica koje je Kristina „upucala“ tijekom prethodnih izvedbi ovog performansa. A obzirom da je riječ o work in progress-u, vjerojatno će i nekoliko žrtava iz Kazamata završiti na tom zidu. Ja znam da neću. Kao što nisam htio pucati u curu, ne želim ni da ona puca u mene. Dovoljno mi je što me jebe u mozak svatko tko stigne, još i da pucaju na mene, taman posla… 🙂

Jako mi se dopala izložba zbog tog dualnog suodnosa akcije i pasivnosti koji Kristina ispoljava kroz svoja djela, ali i zbog uključivanja promatrača u izložbu koji prestaju biti samo pasivni konzumenti. Komunikacija između djela i promatrača bi trebala biti dvosmjerna, obično i jest, ali dok kod gledanja slika ili fotografija ta komunikacija ostaje na razini nekog unutarnjeg osjećaja sviđanja ili nesviđanja, ovdje imamo nešto opipljivo, doista jako dobro osmišljen i izveden koncept komunikacije.

Ako ste propustili otvorenje šteta, jer bez umjetnice i njenog performansa dosta toga se gubi, no ako vas je ovo zaintrigiralo, izložba je otvorena do 18. ožujka pa navratite i bacite oko ili oba…

Hadžo u XY položaju

Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s