Play of the Week SR 02. 08. – Sabljar, PSI, Bvana iz lagune i Mikri Maus, Đorđe Miljenović + Sergej Trifunović, Ljuba Ninković, Vin Triste, Igra duhova

Evo i nova porcija singlića od naših omiljenih komšija s istoka. Možda ste primijetili da sam se malo ulijenio posljednjih desetak dana, ha, i mene je uhvatila ljetna fjaka, Drava zove a njenom zovu je teško odoljeti a i fjaka je što se tiče događaja, no uskoro se vraćam u svoj uobičajeni bioritam. 

Sabljar – Crv; Nebojša Simeunović Sabljar je pjevač beogradske grupe Dža ili bu koji svako malo izađe iz zone komfora benda i oglasi se nekim solo singlom. Prošle godine to je bila stvar „Američki idijot“ koja se naravno nije smjela emitirati na službenim kanalima RTS-a jer je otvoreni napad na idijota Vučića čiji je Sabljar najveći kritičar, a „Crv“ se može puštati jer nije tako izravan napad na el prezidentea, iako nije ništa manje kritična u opisu svakodnevnice u „Majčici Srbiji“. Zvučno, ovo je više neki industrial rock koji vuče na album „Ultra muk“ Sabljarovog matičnog benda, a ako se pitate što je sa Dža ili bu – nemate brige, ekipa će i tijekom ovog ljeta na turneju po bespućima glazbene zbiljnosti…

https://www.facebook.com/sabljar

 

PSI – Plavo svetlo; PSI su beogradski psychobilly trio koji je prošle godine objavio debi album „Tik, Tak“ s kojeg sam predstavio singlove „Tu gde zvoniš“, “Bolujem ja” i „Napred nazad“, a evo i novog. Spot za pjesmu „Plavo svetlo“ snimljen je na nastupu na festivalu To Be Punk u novosadskoj Fabrici, sama stvar možda nije u istoj ligi s prethodnima, ali zanimljivo je to što ju je napisao Srba Dobanovački, basist punk rock benda Pekinška patka, još početkom 80-ih za svoj tadašnji sastav Pop Art, ali kako je taj bend ubrzo prdnuo u čabar, ostala je neobjavljena sve do danas. Čisto zbog toga zaslužuje uvrštavanje u ovotjednu porciju POTW-a.

https://www.facebook.com/psi.bgd/ ; http://www.bendpsi.rs/

 

Bvana iz lagune i Mikri Maus – AntiHepi; Primijetili ste sigurno da nisam veliki ljubitelj hip hopa, većina toga što dođe do mene je ordinarno smeće, ali kako u svakom kukolju ima i žita, tu i tamo se pojavi i neka repčuga koja me oduva. Bvana iz lagune i Mikri Maus iz sastava Prti Bee Gee izbacili su singl „AntiHepi“ koji najavljuje njihov drugi zajednički album „Ko me to tamo peva”. Sviđa mi se zajebantski tekst, produkcija koja vuče na hip hop iz prve polovice 90-ih te simpa video u kojemu se pojavljuje who-is-who tamošnje glazbene scene, od Ajs Nigrutina preko Vukašina iz IrieFM-a, Kojota, Maje iz benda E-Play i mnogih drugih. Prava ljetna hitčuga!

https://www.facebook.com/bvanaizlagune2/ ; http://www.bvana.com/

https://www.facebook.com/pages/biz/bands_musicians/Mikri-Maus-111260912244536/

 

Đorđe Miljenović + Sergej Trifunović – Pokušavaš da mi postaneš refren; Đorđe Miljenović je Sky Wikluh, siva eminencija srpskog hip hopa koji ima i svoj pop-rock alter ego. Taj Mr. Hyde se ne pojavljuje tako često, al’ kad se pojavi onda se pojavi u stilu, pa je i Đole tako krajem prošle godine istovremeno objavio ne jedan već dva full albuma, „Amovi“ i „Sam pao, sam se ubio“. „Pokušavaš…“ je guilty pleasure, mid-tempo valcer koji ne mogu izbiti iz glave, od efektnog uvodnog klavira preko Poguesovske melodije pa do prelaza u nekakav američki indie pop-rock, sve do odlične fuzije Đorđovog i Sergejevog vokala. Ako ste plačipička poput mene, ovo će vam biti jedan od favorita cijele 2018. godine.

https://www.facebook.com/miljenovicdjordje/

 

Ljuba Ninković – Zaboravi ovaj dan; Za nekoga tko je već odavno veteran srbijanske rock scene s 50 godina muziciranja na vremešnim plećima, Ljuba Ninković nije bio baš produktivan izvan benda S vremena na vreme: svoj sjajan debi album „Hodač“ objavio je tek prošle godine, a nedugo potom i album ambijentalne glazbe „Tamni tonovi“, da bi nas prije par mjeseci iznenadio novim singlom. Zapravo, ne baš tako novim jer ovo je pjesma benda Tunel iz davne 1983. godine. Ljuba ju je u novom aranžmanu još više približio old-school akustičnom tripu iz ljeta ljubavi ’68. s melodijom koja me podsjeća na klasik Scotta McKenzieja „San Francisco“. Logičan nastavak materijala s „Hodača“ i najava da će i idući album biti podjednako dobar. Samo da na njega ne moramo čekati idućih 50 godina… 🙂

https://www.facebook.com/ljninkovic/

 

Vin Triste – Tačke; Upravo je završio banjalučki Demofest koji je kroz godine postao najvažnija smotra demo i neafirmiranih bendova iz cijele regije. Pobjednici su beogradski Sergio Lounge koje ću zasebno predstaviti jer to zaslužuju, a drugo mjesto u jakoj konkurenciji osvojila je nova all-girl grupa iz Beograda, kvartet VinTriste. Bend čine Danijela Milanović gitara i vokal, Ivana Posrkača gitara, Sandra Vidojević bas te Lola Miković bubanj. Svoju glazbu opisuju kao minimalistički alternativni rock sa elementima psihodelije s dinamičnom ritam sekcijom, melankoličnim melodijama i emotivnim tekstovima, a meni ga to dođe nešto kao križanac energije Punčki i post rock zaigranosti Tus Nua. Još jedan jako dobar „Bigzov“ bend pred kojim je svijetla budućnost.

https://www.facebook.com/VinTriste/

 

Igra duhova – Ponekad; Beogradski bend Igra duhova predstavio sam početkom godine singlom „Šta je to sa tobom čoveče“ s njihovog novog EP-a „Likovi iz sećanja“. To je prvo izdanje ovog dugovječnog benda (postoje još od 1989.) koji su se više puta rastavljali od Elisabeth Taylor 🙂  s novim pjevačem, Milošem Radovićem, i dok je prošli singl bio funk rock orijentiran, „Ponekad“ je više naklon novom valu s početka 80-ih. EP je producirao Sabljar iz benda Dža ili bu, pa sam tako sa Sabljarom počeo, a s njim i završavam ovotjedni pregled novotarija s istoka.

https://www.facebook.com/igra.duhova.bend/ ; https://igraduhova.bandcamp.com/

Ovaj unos je objavljen u Play of the Week. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s