Play of the Week regija 28. 09. – Sethstat & Mirko Popov, Laibach, Jazz Poesy Cabaret, 21. vek, Nika Solce, Masa Mor, My Tear

Nakon ljetne pauze vratiše se i regionalisti niskom bisera koji su me oduševili. Pogotovo su zadnjih mjeseci aktivni Makedonci koji sve što izbace zlata vrijedi. Ovo je jedan od najboljih regionalnih odabira koje sam ikada imao za sve ove godine, a to nešto znači, stoga ne oklijevajte već bacite uvce! 

Sethstat & Mirko Popov – Bella; Da vidite da ovoga puta nema labavo, započinjem s jednim od najozbiljnijih kandidata za regionalni singl godine. Sethstat je skopski free jazz bend, a Mirko Popov je lider kultnog indie benda PMG Kolektiv čiji sam zajednički singl „Lunatika“ predstavio prošle godine. „Lunatika“ je bila sjajna stvar koja je zasluženo ušla među najbolje prošlogodišnje singlove, a „Bella“ je još bolja: sjajan spoj jazza, popa, plesnog ritma i melodičnog vokala koju jednostavno ne mogu prestati slušati. Preprejebenica!

https://www.facebook.com/sethstat/ ; http://www.sethstat.com.mk/

https://www.facebook.com/pmgrecordingsskopje

 

Laibach – The Sound of Music; Laibachovcima se štošta može zamjeriti, ali da se trude reinventirati svako malo, to je činjenica. Za svoju posljednju reinkarnaciju odabrali su omiljeni soundtrack vaših mama i baka, album „The Sound Of Music” koji će biti objavljen 23. studenog, a istoimeni singl je najavna pjesma tog albuma. Video spot koji prati singl čine snimci s nastupa benda u Severnoj Koreji gdje je bend izvodio većim dijelom upravo taj album jer je naš omiljeni diktator očito procijenio da će to najlakše proći u toj zemlji. Taj sudar pop klasika u laibachovskoj verziji i intrigantnog video spota meni je osobno zanimljiviji od same prerade koja pokazuje da su Laibach ipak, nakon svih ovih godina, omekšali.

https://www.facebook.com/Laibach/ ; http://www.laibach.org/

 

Jazz Poesy Cabaret – Šangaj; Evo nečeg sjajnog iz susjedne BiH, točnije Banja Luke. Riječ je o multimedijalnom projektu koji uključuje CD benda Jazz Poesy Cabaret „Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1“, dvije zbirke poezije i serije umjetničkih fotografija nastalih u sklopu projekta. Glazbeni dio čine umjetnici Saša Berendik i Nebojša Kuruzović udruženi s banjalučkim jazzerima, Combine Quartetom (Milan Savić klavijature, Stefan Tešanović gitara, Dejan Đorđević kontrabas i Dejan Trkulja bubnjevi), a kao gostujući muzičar pojavljuje se i Neven Marinković (saksofon, klarinet). Konačan rezultat je sjajan, ambijentalan spoj pjevanja, recitacija i lagane jazzy glazbene podloge. Takav začudan spoj doista stvara ugodnu kabaretsku atmosferu, koja odgovara nazivu ovog projekta, a oznaka „Vol. 1“ u naslovu albuma upućuje na to da će ovakvih izdanja biti još. Mašala!

https://www.facebook.com/jazzpoesycabaret/

 

21. vek – Kako vo 96ta; Mislili ste da će i ovo izdanje proći a da ne spomenem neumornog Vaska Atanasoskog? Nećeš razbojniče! Ovoga puta Vasko se pojavljuje u čak dvije inkarnacije, prvo kao dio benda/projekta 21. vek gdje su mu se pridružili Rade Jordanovski i Deni Krstev. Nakon sjajnog singla „Novo sonce“ objavili su ih još nekoliko u redovnim vremenskim intervalima, a jedan od njih je i „Kako vo 96ta“, pravi indie rock broj s prigušenim gitarama, laganim uplivom elektronike i njonjavim Vaskovim vokalom koji ne može vjerovati koliko se malo u njegovoj zemlji promijenilo u ovih 20 godina. Govoreći iz vizure Hrvatske, promjene su više nego evidentne, ali na gore…

https://www.facebook.com/vaskoatanasoskivasko/?fref=mentions ; https://balkanveliki.bandcamp.com/album/kako-vo-96ta-single

Nika Solce – Sredi noči; Nika Solce se premijerno pojavljuje na mom blogu iako je ova svestrana pjevačica i skladateljica iz Kopra u deželi dosta popularna. Kroz karijeru je spajala različite glazbene žanrove, od indijske duhovne glazbe preko balkanskie ritmike, ciganske glazbe pa sve do slovenskih folk popevki, a na svom posljednjem albumu „Tiha misel“ okrenula se slovenskoj poeziji, točnije pjesniku Srećku Kosovelu čije je pjesme uglazbila. „Sredi noči“ jedna je od najuspješnijih takvih uzglabljenja, kombinirajući Nikin senzualan i nježan vokal s jazzy podlogom koju čine kalimba i kontrabas. Genijalna stvar!

https://www.facebook.com/solce.nika/ ; http://www.nikasolce.info/

 

Masa Mor – Akvarijum; Iza umjetničkog imena Masa Mor krije se sarajevski umjetnik, pjesnik i glazbenik Aleksandar Samardžija, koji je na glazbenoj sceni aktivan još od 80-ih kao član grupe Major koja nikada nije postigla neki veći uspjeh, a od početka 90-ih do danas objavio je više od tuceta slabo zamijećenih albuma. Možda činjenica da živi između Praga, Beograda i Sarajeva ima nešto s time, ne znam, ali „Akvarijum“ zaslužuje vašu pozornost, pogotovo ako ste ljubitelji Letu štuka s njihova prva dva albuma. To je štukovska pop-rock škola, a i vokal je sličan Šaranovom. Ne znam koliko takve usporedbe Masa Moru mogu pomoći ili odmoći, ali ovaj lik zna napisati kvalitetnu stvar, pa se nadam da će nešto više raje obratiti pažnju na njega ovaj put.

https://www.facebook.com/MasaMorMajor/ ; http://www.masa.klodovik.net/

 

My Tear – Lagi šareni; Evo nam i druga doza Vaska i Denija Krsteva. My Tear je projekt kojeg su osnovali producent Deni Krstev kao vokal, gitarist i tekstopisac, Martin Mitevski na basu i Kristijan Lafazanovski za bubnjevima, a prije nekoliko tjedana pridružio im se Vasko kao četvrti član zadužen za gitare i, zanimljivo, za produkciju. Utoliko ova stvar zvuči dosta vaskovski, s post-punkerskim gitarama, plesnom podlogom i sitnim elektronskim ornamentima. Ne znam za vas, ali meni ima nešto retro u zvuku ovog benda, kao da vuku na rane Talking Heads, što ni u kom slučaju nije loše.

https://www.facebook.com/mytearmytear/ ; https://balkanveliki.bandcamp.com/album/mnogu-prasuvam-ep

Ovaj unos je objavljen u Play of the Week. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s