Dodjela nagrade Europa Cinemas i projekcija filma Le Grand Bain @ kino Urania, 18. 12. 2018.

Kino Urania dobilo je nagradu Europa Cinemas kao najbolje kino za mlade te su tim povodom organizirali projekciju filma, domjenak i party s DJ-em u holu kina. I sve to mukte. Đe ćeš veće sreće i radosti u životu? 

Sinoć je bila posebna večer za najstarije osječko kino Urania. (Zapravo i jedino, ako ne računamo ono kino u kukuruzu u šoping centru na izlazu iz grada). Sinoć je na prigodnoj svečanosti tom kinu dodijeljena godišnja nagrada Europa Cinemas u kategoriji „Najbolje aktivnosti za mladu publiku / Best Young Audience Activities“.

Najprestižnija je to nagrada koja se može dodijeliti jednom kinu za programe u području razvoja publike na europskoj razini. Nagrada se, inače, dodjeljuje svake godine, a u konkurenciji su sve kino dvorane u mreži europskih kina koja se sastoji od 2.718 ekrana u 677 europskih gradova koje podržava Program kreativne Europe / MEDIA.

Ovo je prilika da se istakne izvrstan rad jedne od rijetkih privatnih nezavisnih kino dvorana posvećenih autorskim filmovima u zemlji. Tim Kina Urania, na čelu s Marijanom Bošnjak, pokrenuo je mnoge inicijative koje svake godine privlače više od 17.000 mladih kinoljubaca koji preko kina Urania otkrivaju europsku filmsku produkciju. Njihove aktivnosti su usmjerene na sve dobne skupine (djeca iz osnovnih škola, srednjoškolska djeca i sveučilišni studenti), što ovu kino dvoranu čini pravim mjestom za otkrivanje i stjecanje novih iskustava“, stoji u obrazloženju kojega citiram s punim moralnim i autorskim pravom jer sam baš ja preveo predmetno obrazloženje za potrebe jednog lokalnog internet portala.

Pred gotovo punom kino dvoranom nagradu je uručila Maria Magdalena Gierat, članica Izvršnog odbora Europa Cinemas, a primili su ju direktorica Kinematografa Marijana Bošnjak i voditeljica programskih projekata Maja Balaš. Uslijedili su uobičajeni pozdravni govori, zahvale, bla bla, što u normalnim okolnostima traje par minuta i idemo dalje s programom. Međutim, ovoga puta organizatori su osjetili potrebu da nas pola sata dave k’o anakonda silnim govorancijama, pa su tako binom kina defilirala nejač iz osnovne škole iz Bizovca (čiji je učitelj moj friend Dubravko, koga od milja u društvu zovemo Bizonac), neki studoš, PPP (prijatelji & poslovni partneri), a dno dna dosegnuto je kada je neka ženska čitala pismo osječkog novinara koji je bio opravdano spriječen da dođe što je u redu, čovjek je na putu, bože moj, ali čemu onda čitati njegove črčkarije? Ljudi, ovo je 2018., pozdravne poruke se danas lako snime mobom ili kamerom i emitiraju kao video čestitka, slušati nekoga dok čita predugačko pismo treće osobe upravo je monstruozno dosadno i zakonom zabranjivo.

Pogotovo ako čekaš da počne projekcija filma, a obzirom da je nagrada europska, i film je bio europski. Točnije, francuski, „Plivaj muški“ (Le grand bain). Riječ je o sociodramediji (komediji s elementima socijalne drame) o grupi sredovječnih francuskih gubitnika čiji protraćeni životi dobivaju smisao nakon što osnuju lokalni amaterski muški tim za sinkronizirano plivanje.

Glumac koji se ovdje okušao kao scenarist i redatelj, Gilles Lellouche, inspiraciju je pronašao u britanskim filmovima slične tematike („The Commitments“, „Full Monty“) o luzerima i neprilagođenim pojedincima koji tek kao kolektiv pronalaze potrebno samopouzdanje i uzdižu se iznad podsmijeha i odbacivanja okoline. Komandirajući provjereno dobrom glumačkom postavom (Mathieu Amalric koji glumi u gotovo svakoj francuskoj komediji u posljednjih 20-ak godina, Guillaume Canet, Jean-Hugues Anglade i Benoit Poelvoorde), Lellouche je isporučio jako dobar film s obiljem komičnih scena, ali i oštrim socijalnim komentarom koji prodire duboko ispod površine francuske srednje i niže srednje klase.

Film traje dva sata i mogao je/trebao je biti barem za 20-ak minuta kraći jer je Lellouche otišao malo previše u širinu opisujući osobne probleme prevelikog broja likova. Plus, tu je i zamorni prolog u obliku voiceovera i postmodernističke fotomontaže o smislu života koja je nepotrebna i pre pretenciozna za ovakvu vrstu filma, a posebno je problematično samo finale kada se surovi realizam pretvara u bajku u kojoj gusjenice postaju leptiri, a banda neusklađenih pretilih šlampavaca ‘ladno pobjeđuje nabildane profoše na svjetskom natjecanju.

Film jest formulaičan i predvidiv i zadnjih pola sata možete bez jebemti propustiti, ali ipak je zarazan i zaslužuje da ga pogledate, posebice ako ste ljubitelji glazbe 80-ih jer ćete se ovdje podsjetiti klasika te dekade, npr. hita Tears for Fears „Everybody Wants to Rule the World“ koja se javlja na početku filma te kao moto na ulazu u kombi jednog od junaka filma („Welcome to your life. There’s no turning back“.). Za svoju pobjedničku točku na natjecanju odabrali su, udahnite duboko, „Easy Lover“ Philipa Baileyja i Phila Collinsa koja me poput ukletog duha prati u ovo adventsko vrijeme (osim učestalo na radiju, nedavno sam ju čuo i uživo u izvedbi benda Electric P), a scene pripreme naših junaka za natjecanje prati iz naftalina izvučeni hit Olivie Newton-John „Physical“, zbog čega imate dojam da gledate remake onog njenog legendarnog video spota snimljenog u fitness dvorani početkom 80-ih. Dakle, dovoljno razloga da kupite kokice, udobno se zavalite i pogledate taj film kad se nađe na repertoaru.

A razlog zašto ja nisam kupio kokice je taj što je poslije projekcije održan prigodni domjenak nakon kojeg sam potpuno zaboravio na predugu govoranciju s početka. Restoran „Prehrana“ se iskazao i količinom i kvalitetom hrane na pladnjevima, a za one koji su poželjeli te kalorije odmah potrošiti, hol kina pretvoren je u plesni podij s DJ-em i plesnom glazbom iz svih epoha.

Dakle, dobar provod u kinu Urania kojemu i ovim putem čestitam na osvojenoj nagradi u nadi da će ih biti još više u budućnosti (hashtag #domjenak).

Sinhronizirani Hadžo

 

Ovaj unos je objavljen u Što sam gledao. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s