Play of the Week regija 10. 04. – Werefox, No Rules, Saško Kostov, Raiven, Vakat; Dimitra, Zala Kralj & Gašper Šantl, Helem Nejse  

Evo nas u novom izdanju POTW-a iz regije. Ovaj put malo više šaram baram po žanrovima, manje je gitara a više elektronike i trip hopa, pa nek’ se raja veseli…

Werefox – This In-Sync-Thing;

Slovenski bend Werefox dugo nije bio na mom blogu, još tamo od sezone 2016./2017. kada sam ih predstavio s nekoliko singlova s tada aktualnog albuma “Das Lies der Maschinen”. Došlo je do promjene u postavi tako da ih je sada petero u bendu, a novi singl najavljuje i neke promjene u zvuku: gitare više nisu onako prljave, pop melodije su još više došle do izražaja, kao i vokal pjevačice Melée, a aranžman je zanimljiv i još otkačeniji nego ranije. Super je i konceptualni, nadrealni video braće Manuela i Davida Hahna. Ova stvar najavljuje treći album benda koji bi se trebao pojaviti do kraja godine i moram priznati da su me zaintrigirali.

https://www.facebook.com/werefoxmusic/

No Rules – Nepotizam; Ako se ne varam, ovo je već četvrti ili peti singl s posljednjeg albuma ovog rock’n’roll sastava iz Tuzle koji je prije skoro dvije godine objavio svoj četvrti album „Na cesti bola“, no očito ga još nisu izmuzli do kraja. Rekao sam već jednom da je manje više svejedno koju će stvar odabrati za singl jer će svaka funkcionirati (ili neće, ovisno volite li ovakav „starinski r’n’r zvuk), a „Nepotizam“ ima snažan, gotovo plesni ritam, lijepo „filovanje“ kljovama i tekst koji se lako može primijeniti na svaku balkansku državicu. Sveto trojstvo našeg post-tranzicijskog putovanja: mito, korupcija i nepotizam.

https://www.facebook.com/norulestz/

Saško Kostov – Prašina 2018; Idemo malo do Makedonije gdje nas čeka Saško Kostov, jazz bubnjar i član cijenjenog benda Mooger Fooger, koji je nedavno objavio album „Krik i prašina“ s kojeg predstavljam prvi singl, polunaslovnu stvar koja vrlo dobro ocrtava čega tu sve ima: kreštavih indie rock gitara, Arcadefireovskih pop melodija, jazza, sitnih dodataka u obliku elektronske ornamentike, čak i laganog naklona novom romantizmu 80-ih u Saškovom vokalu. Sve je to savršeno producirano u jednu modernu cjelinu, a zanimljivo je da je Saško na albumu sam odsvirao gotovo sve instrumente. Renesansan neki lik, ali dopada mi se kako to zvuči.

https://www.facebook.com/saskokostovandtww/ ; https://sashkokostov.wixsite.com/sashkokostov

Raiven – Širni ocean; A kad već govorimo o renesansnim likovima i likicama, teško je biti renesansniji od Raiven, slovenske autorice, pjevačice, harfistice, plesačice (kao što se vidi u video spotu) i glumice koja ima zavidno glazbeno obrazovanje, uključujući diplomu s ljubljanske Glazbene akademije za smjer opera- solo pjevanje. Nakon debi albuma Magenta” iz 2017. cura se zaputila u London gdje je snimila EP „REM“ s pet pjesama od kojih predstavljam „Širni ocean“. Žanrovski ovo je mantrični, hipnotični electro pop sa sugestivnim vokalom i tekstom u kojem Raiven svoj urođeni strah od duboke vode i mora preslikava u opis raspadajuće veze. Jako dobro, svakako bacite uvce!

https://www.facebook.com/raivenofficial/ ; http://www.raiven.si/

Vakat – Dosta; Dosta elektronike, vratimo se gitarama! Sarajevski rock kvartet Vakat predstavio sam prošle godine singlom „Vođa“ kojim su prekinuli dugu pauzu i obilježili deseti rođendan, a sada imaju novi singl i spot „Dosta!“. Dok su na prethodnom singlu koketirali s reggae zvukom, ovdje se vraćaju rock korijenima, gdje žestoke gitarske riffove, snažnu ritam sekciju i višeglasni pjevni refren prati tekst o možda i najvećoj bolesti našeg današnjeg društva – političarima. Teško je ne složiti se s tekstom pjesme, ali znajući u kakvoj apauriniziranoj sredini živimo, ni od ovog poziva na bunt neće biti ništa. Lakše je salonski ljevičariti i besposleno fejsbučiti, pa čak i sjesti na bus za Švabiju, Austriju ili Irsku, nego pljunuti u ruke i nešto doista promijeniti, zar ne?

https://www.facebook.com/vakatakav/

Dimitra – Skurčeno mi e od prazni muabeti; Dimitra Cilovska je vrlo aktivna autorica, to joj se ne može poreći: prošle godine tako sam ju predstavio s po jednim singlom s EP-a „Život vo živo“ i singlom „Bad Habits“ (koji je bio među najboljim regionalnim singlovima za 2018.) s debi albuma „Come to the Danger Club“, a evo je opet s novim izdanjem, EP-em „Prazni muabeti“, što bi se najlakše moglo prevesti kao „prazne priče“, pa u naslovu ovog singla Dimitra nam tako daje do znanja da joj je pun kurac praznih priča. To potpisujem, još kad je takav ciničan tekst umotan u fini celofan minimalističke, zavodljive elektronike i trip hop ritma, rezultat je sjajan. Ako sam prošli singl opisao kao downtempo americana blues, ovaj mogu opisati kao downtempo elektronski trip hop blues. Etikete, etikete… To su „prazni muabeti“ nas kritičara…

https://sharla.bandcamp.com/album/prazni-muabeti-ep

Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi; Evo nešto što se događa prvi put na mom blogu, naime da je jedna eurovizijska pjesma zaslužila uvrštavanje među odabrane. Tehnički, i Elis Lovrić iz posljednjeg hrvatskog POTW-a se natjecala za Euroviziju sa svojim posljednjim singlom ali s verzijom na engleskom jeziku, a Zala Kralj i Gašper Šantl su dokazali da pjevanje na vlastitom jeziku ne mora biti prepreka za međunarodni proboj ako imaš dobru stvar. A ovo je baš čarobna pjesma, nešto najbolje što je ovaj žalosni isprdak od Balkana poslao na to besmisleno natjecanje posljednjih stotinjak godina. Producent i kompozitor Gašper specijalizirao se za nježni, melankolični electro pop, a senzualni Zalin vokal savršeno je nadopunio ovu pjesmu. Možda preduboko za prosječnog eurovizijskog glasača s kvocijentom inteligencije broja cipela, ali definitivno jedan drugi, bolji, ljepši i kvalitetniji svemir od onog hrvatskog kič smeća tamo nekog antitalenta Roka i njegovog mentora, hodajućeg kita Jacquesa.

https://www.facebook.com/zalagasper/

Helem Nejse – Smetljište historije; Helem Nejse je popularni sarajevski kolektiv koji vodi radio emisiju „Helem Nejse radio show“, imaju i kazališnu predstavu koja puni dvorane gdje god igra, a bave se i glazbenom rabotom. Predstavio sam ih s nekoliko singlova sa zapaženog debi albuma „Go u gostima“, a evo ih s novim albumom „Pola čovjek, pola jedan“ s kojeg predstavljam ovu stvar, a mogao bih bilo koju jer je za svaku snimljen neki spotić, makar i lyric video. I ovdje imamo jak društveni kontekst (nije namjerno, ali sva tri bosanska izvođača ovoga tjedna bave se socijalnim dubiozama, što samo dokazuje kakvu državu imamo za susjeda). Čika Gagara, Stihomir Klepić i Toshi Domaćin dobro se preklapaju, pjesma ima simpa funky flow i dobar beat te jugo-nostalgičarski tekst, a glavna lajna pjesme: „Na sva tri jezika mi se gadite!“ idealna je za zaključiti ovo izdanje POTW-a. I otići do kolodvora provjeriti kad ide onaj autobus za Njemačku…

https://www.facebook.com/helemnejs/ ; https://helemnejse.ba/

Ovaj unos je objavljen u Play of the Week. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s