Osječki puhački orkestar @ Kulturni centar, 28. 12. 2021.

Puna mi je mrka kapa božića i božićnih pjesmuljaka i jedva čekam da to zlo prođe i da se vratimo u normalu, pa makar i u novu normalu, ali nisam mogao propustiti priliku da još jednom pogledam Osječki puhački orkestar, pa makar i u božićnom izdanju. Kao što kaže Hadžizam broj 2: Svemu mogu odoljeti osim iskušenju…

Ne, stvarno, nakotilo se tih božićnih koncerata preko svake mjere tako da sam morao dozirati što ću pogledati. Nastup Osijek Big Benda sam morao ovjeriti jer im je to bio prvi javni koncert pa sam preživio te božićne pizdarije. Nastup Brevisica sam odgledao jer je to bio prvi nastup u još nedovršenoj velikoj dvorani KC-a, ali nisam imao živaca ići na Lipašice i Željezničarke. BC Brass Kvintet su izveli samo dijelom božićni repertoar, tako da mi je ovaj koncert Puhačkog orkestra bio, ono, li-la: dosta mi je božića, ali ovu ekipu nisam gledao dosta dugo, pa sam na kraju prelomio i rekao: zašto ne?

Koncert je bio održan u maloj dvorani u prizemlju KC-a i, iskreno, očekivao sam bolju posjetu. Na kraju je njih na bini bilo gotovo koliko i nas u publici. Ljudi, gdje su vam roditelji, cure, žene, djeca…? Osječki puhački orkestar inače je Osijek Big Bend, samo što se sastoji isključivo od puhačih instrumenata plus bubnjar i dirigent. Gledao sam ih dva puta prošle godine, na jednom od njihovih prvih javnih nastupa u Sakuntala parku te par mjeseci kasnije u Domu HV-a na smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, a dobio sam i par poziva da ih ovjerim ove godine, no kako sam bio na moru to je propalo, pa je to bio još jedan od razloga što sam se ipak odlučio doći u KC. 

OPO se množi poput korona virusa. Na njihovom nastupu u parku bilo ih je desetak, u Domu HV-a 15-ak, a sada su već dosegli 20-ak duša. A možda to čak nisu ni svi članovi. Vježbaju marljivo već dvije godine, kako su se pohvalili na početku, no ovo baš i nije bila prigoda za prikazati nam taj napredak.

Naime što, program sastavljen od božićnih klasika poput „Jingle Bells“, „Santa Claus is Coming to Town“, „Let it Snow“, „White Christmas“ i inih izveden je jako dobro, bez greške, svirački precizno i samouvjereno što pozdravljam. Ali, to su već toliko izraubovani božićni standardi da imam dojam da bi ova ekipa glazbenika to bila u stanju izvesti da ih probudiš u tri ujutro i uvališ im instrumente u ruke. Uostalom, dobar dio tih pjesama izveli su i u bigbendovskoj verziji nekoliko dana ranije.

Drugo, to su toliko dobro poznate skladbe koje aranžmanski liče na originale i milijun prijašnjih verzija i to mi djeluje kao otkrivanje tople vode. Za usporedbu, u Domu HV-a izveli su mnogo jači, kompleksniji i zanimljiviji repertoar i tamo su pokazali koliko su bili svirački napredovali. Shostakovich „Valcer br. 2“ iz „Jazz Suite br. 2“ jedina je skladba koju su izveli i onda i sinoć i bila je pun pogodak i najbolji dokaz kako je ovo ekipa koja zna znanje, ali i gušta u svirci. Među osobne favorite od sinoć moram istaknuti prekrasnu „Christmas Star“ Johna Williamsa izvedenu u prefinjenom jazzy aranžmanu koja mi se mnogo više dopada nego originalna skladba sa zbornim pjevanjem iz filma „Sam u kući 2“.

Kao još jedan minus moram istaknuti i kratkoću nastupa. Samo 45 minuta, to je sve što ste stigli uvježbati za dvije godine probi? Pa, niste baš produktivni. Ili možda nisu očekivali da će ih publika zvati na bis, pa kad se to dogodilo krenuli su ponovno izvoditi pjesme iz prvog dijela koncerta što je najobičnije varanje. Ponovili su „Let it Snow“ i „Christmas Star“, a kad su najavili da će odsvirati još jedan bis, pokupio sam se i otišao.  

Na kraju, ne mogu reći da sam nezadovoljan jer sam znao što me čeka, ali mogu reći da sam ostao razočaran kratkoćom nastupa i time što je ovaj repertoar već izlizanih božićnih napjeva daleko inferioran onome koji su izveli prošle godine. To znači da ću iduće godine dobro razmisliti hoću li opet otići na njihov božićni koncert (a sigurno o njemu neću pisati), ali i dalje stojim iza toga da ću rado ovjeriti i Puhački orkestar i Big Bend u nekom svjetovnom izdanju kad mi se za to ukaže prilika. Što i vama preporučujem. Unatoč zamjerkama, i dalje vjerujem u ovu ekipu, što nekog kurca znači kad to napiše čovjek koji ni u koga i nikome ne vjeruje…

Hadžo, puhač u prazno

https://www.facebook.com/Osje%C4%8Dki-puha%C4%8Dki-orkestar-283220872491636/

; https://opo.hr/

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s