Izložba Strip-mobili Irene Jukić Pranjić @ Muzej Đakovštine, Đakovo, 20. 10. 2023.

Viđe ljudi čuda neviđenog – ja završio u Đakovu drugi put u nešto više od tjedan dana na nekoj kulturi. Bravo za mene (dopustit ću vam da mi platite cugu kad se vidimo) a bravo i za ekipu iz Đakova koja organizira zanimljive događaje.

Prošli tjedan bio sam u Kulturnom centru Đakovo na nastupu jazz gitarista Ratka Zjače i njegovog benda Nocturnal Four, a evo me sad u Muzeju Đakovštine na strip izložbi Irene Jukić Pranjić – Strip-mobili. Zvučalo je zanimljivo i obećavajuće, no kako nisam uspio naći nikoga zainteresiranog da eventualno odemo autom, sjeo sam na bus. Sva sreća pa su Osijek i Đakovo dobro povezani autobusnim linijama pa si možeš fino isplanirati neki ovakav događaj, ajd’ ti pronađi neki bus tamo i natrag za Vukovar, Vinkulju ili Beli u večernjim satima…

Prije početka izložbe imao sam vremena strusiti jednu Colu i tako se psihički pripremiti za ponovni susret s ekipom iz udruge Hrvatski autorski strip koji su u suradnji s Muzejom Đakovštine organizirali ovu izložbu. Irena Jukić Pranjić je striperica, ilustratorica i autorica animiranih filmova, no ovdje smo ju imali priliku vidjeti u jednom drugačijem, inovativnom i eksperimentalnom izdanju koje objedinjuje strip i mehaničke igračke.

Kako je sama Irena rekla na službenoj govoranciji tijekom otvorenja, riječ je o projektu na kome je dugo radila. Strip-mobili ili pokretni stripovi su zajebana i komplicirana rabota gdje je ona nacrtala deset strip-tabli veličine 100 x 70 cm od kojih svaka sadrži pokretne dijelove koje pokreću minijaturni motori na struju. Cijeli posao komplicirala je činjenica da je na scenariju za strip radilo čak četvero scenarista – Dubravko Mataković, Filip Kelava, Dario Kukić i Matija Pisačić.

Dodatne komplikacije odnosile su se na financije, a kad je u suradnji s HAS-om dobila pare od nadležnih ministarstava, trebalo je pronaći proizvođača posebnih okvira koji mogu podnijeti ugradnju motora. Nakon duge potrage, pronašli su takvog proizvođača baš u Đakovu te je iz tog razloga ovdje organizirano jedno od prvih javnih prikazivanja izložbe. Zapravo je treće po redu, nakon premijere na Animafestu te izložbe u Jabukovcu, a plan je da s njom probazaju uzduž i poprijeko lijepe nečije.

Dubravko je opisao rad na scenariju kao zabavan: ekipa se okupila na nekoj viksi, opskrbila se krutim i tekućim potrepštinama te su započeli žešći brainstorming tijekom kojeg su osmislili cijeli strip, likove, radnju… Oni su se dobro zajebavali pa su htjeli taj osjećaj prenijeti i na strip.

„Cirkus u cirkusu“ zapravo je kriminalistička priča s elementima humora i SF-a čija je radnja smještena na početak 20. stoljeća i u osnovi je to whodunnit krimić prepun iščašenih likova, a najvažnija je dvoglava žena koja poput kombinacije Mrs. Marple i Monsieur Poirotea istražuje tko je ubio gazdu cirkusa. Tu na kraju imamo i putovanje kroz vrijeme i još svašta nešta, a Dubravkov iščašeni smisao za humor očigledan je od prve do zadnje table.

A kako funkcionira ta strip priča s lutkama u pokretu? Svaka strip tabla priključena je na struju, a u donjem desnom uglu nalazi se prekidač kojeg stisnete i onda kreće, hm, cirkus. S time da ne trebate žuriti; od gledatelja se očekuje da čita strip i tek kad dođe do točno određene slike aktivira se pokret. Mi neupućeni smo u početku mislili da nešto ne šljaka jer se ništa nije događalo, no ispostavilo se da je samo trebalo sačekati da prođe vrijeme potrebno da pročitaš teksi i dođeš do prve pokretne slike.

A za one koji ne vole ovakve novotarije, strip „Cirkus u cirkusu“ može se naći i u klasičnom, „analognom“ izdanju jer se njegova statična verzija nalazi u najnovijem, trećem broju časopisa Strip-Prefiks koji pruža presjek recentnog CRO stripa, a kojeg je u kratkoj uvodnoj besjedi predstavio jedan od četvero glavnih i (ne)odgovornih urednika, Saša Paprić.

Sam službeni dio otvorenja bio je milostivo jezgrovit i kratak, pa sam iskoristio priliku malo popričati s brojnom vinkovačkom delegacijom koja se tamo okupila. Dubravka sam morao pitati što je s najavljenim drugim izdanjem njegove monografije i radujte se narodi, Dubravko je navijestio kako bi se monografija trebala pojaviti do Sajma knjiga u Puli koji se održava od 24. 11. do 3. 12. a čija će centralna tema biti upravo strip. Do tada, tko živ tko rika jelena…

Volio bih da sam mogao ostati duže, no zli vozači autobusa imaju tu lošu naviku da na vrijeme kreću s kolodvora tako da sam se usiljenim maršem zaputio prema autobusnom. Izložba će u Muzeju Đakovštine biti otvorena do 20. 11., potom ide za Pulu, a nakon toga dalje gdje god ih pozovu, pa se nadam da će zalutati i do središta slavonske džamahirije gdje ćete ju moći pogledati i vi kojima je sjesti u auto ili na bus i potegnuti do Đakova ekstremni pothvat biblijskih proporcija…

Motorizirani Hadžo



Ovaj unos je objavljen u Gdje sam bio - ostalo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj