The Beatles – Now and Then (Apple, 2023.)


The Rolling Stones na prvom mjestu britanske top liste albuma, The Beatles imaju novi singl vani… Ček malo da provjerim koja je ovo godina, 1967.? Ne, kalendar kaže 2023. Ma laže đubre, ne vjerujte kalendarima, to su fake news…


Ne, ozbiljno, Beatlesi imaju novi singl! Nije zajebancija, bend je danas objavio svoju (navodno) posljednju pjesmu „Now and Then“ te su podijelili i 12-minutni dokumentarac o njenom nastanku, dok se sutra (petak) očekuje i glazbeni spot za tu pjesmu u režiji ni više ni manje nego Petera Jacksona, redatelja trilogije „Gospodar prstenova“ i 8-satnog dokumentarca o Beatlesima „Get Back“ kome će ovo biti glazbeni video prvijenac. Čestitam, čestitam!

„Now and Then“ ima jako zanimljivu povijest. Pjesmu je kao sirovi lo-fi demo snimio John Lennon 1978. u svom domu u New Yorku. Nakon što ga je Mark Chapman ubio 1980. maltene ispred kućnog praga, audio kaseta sa snimkom zagubila se u moru kaseta sa snimcima na kojima je Lennon neumorno radio. Dobar dio njih bile su samo skice, ali bilo je i nekih u prilično visokom stupnju dovršenosti, što bi rekli u građevini.

Godine 1994. preostali Beatlesi (Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr) započeli su rad na projektu „The Beatles Anthology“ i tim povodom Lennonova udovica Yoko Ono predala je Paulu kasetu s porukom „Za Paula“ napisanom na omotu. Na toj su se kaseti nalazile tri kućne Lennonove demo snimke – “Free As a Bird”, “Real Love” i „Now and Then“.


George i Ringo su došli u Paulov studio te radili na tim snimkama. Rad je rezultirao s dvije nove pjesme Beatlesa – “Free As a Bird” i “Real Love” kojima su uspješno dodali bendovske aranžmane – njih dvije su prvo uradili a potom su započeli rad na „Now and Then“, no brzo su odustali. Odlučeno je da je kvaliteta demo snimke bila preloša da bi funkcionirala. Naime, u ono vrijeme još nije postojala tehnologija za razdvajanje vokala od instrumenta, a trojka nije baš imala ni vremena ni volje zajebavati se godinu dana spašavajući izgubljenu pjesmu. Ipak, McCartney, Harrison i Starr snimili su nove dijelove s producentom Jeffom Lynneom tijekom jednog poslijepodneva i to je bilo to – snimka je vraćena u brzu traku za zaborav i činilo se da će tamo i ostati.

I tako i bi do 2021. kada se pojavio dokumentarni film „The Beatles: Get Back“ snimljen za Disney+ u režiji Petera Jacksona. Jackson i njegov tim tada su po prvi put koristili revolucionarnu MAL audio tehnologiju WingNut Filmsa za čišćenje dijelova zvuka iz originalne snimke i razdvajanje instrumenata od glasa. Ta tehnologija omogućuje korisnicima da uzmu praktički bilo koji glazbeni komad (čak i prastare demo snimke) i putem umjetne inteligencije razdvoje sve različite komponente. MAL tehnologija korištena je i za novi miks albuma „Revolver“ 2022., pa su preostali Beatlesovci (Harrison je još od 2001. mirisao cvijeće odozdo) proslijedili “Now and Then” Jacksonu i zamolili ga da vidi može li što učiniti s njom.

I ne da su mogli već, kad je Paul prvi put čuo Lennonov izdvojeni, kristalno čist vokal, pomislio je kako je John ponovno s njima u prostoriji, kao da su upravo završili snimanje vokala u nekom studiju. Prepreka za nastavak rada na pjesmi više nije bilo.

Paul je prvo snimio novu dionicu basa, potom je proslijedio file Ringu koji je snimio bubnjeve. Obzirom da su još uvijek imali Georgeov neiskorišteni gitarski solo iz 1995., McCartney je ponovno snimio slide gitarski solo inspiriran Harrisonom. Zatim se McCartney našao s producentom Gilesom Martinom, sinom Georgea Martina, kako bi napisao i snimio gudački dio u studiju Capitol u Los Angelesu. Dumina je što glazbenicima u studiju nije rečeno da je to pjesma Beatlesa već, kako bi sve ostalo u strogoj tajnosti, pretvarali su se da je riječ o novoj Paulovoj pjesmi obzirom da se on cijelo vrijeme muvao po studiju. McCartney i Martin producirali su pjesmu i također su suptilno ubacili prateće vokale iz pjesama “Here, There and Everywhere”, “Eleanor Rigby” i “Because”.

“Now and Then” izlazi kao singl s dvije A strane, a uparen je, prikladno, s njihovim prvim britanskim singlom ikada, “Love Me Do”. Stvar će se naći i na dva nova reizdanja koja izlaze 10. studenog putem Apple / Capitol etikete, a to su „1962-1966“ (odnosno “The Red Album”) i „1967-1970“ (odnosno “The Blue Album”).

Odmah se pojavila i jedna anegdota: Liam Gallagher je među prvima preslušao „Now and Then“, pa je u četvrtak ujutro na X-u (bivši Twitter) napisao: “Apsolutno nevjerojatno, biblijski nebeski srceparajuće i dirljivo u isto vrijeme.” Kada ga je jedan obožavatelj pitao je li se brinuo da mu se pjesma neće svidjeti, Gallagher je odgovorio: „Beatlesi bi mi se mogli posrati u ručnu torbicu, a ja bih u njoj i dalje držao svoje pepermint bombone.“ 🙂

Pitanje svih pitanje jest je li ovo doista posljednja pjesma Beatlesa. Sean Lennon, Johnov sin, kaže da jest, no Paul je u priopćenju za medije izjavio: „Ovo je vjerojatno posljednja pjesma Beatlesa“. Fakat, tko zna ima li još koja kutija s izgubljenim audio kasetama koja leži u prašini u nekom podrumu ili na tavanu i samo čeka da ju netko otkrije, obriše prašinu s nje i svijetu predstavi nešto novo od benda koji ne postoji još od sad već pradavne 1970.

I zato kad idućih tjedana na top listama vidite nove singlove Beatlesa i Stonesa slobodno bacite oko na kalendar kako biste se uvjerili u kojoj ste godini. Jebiga, to što Beatlesi i Stonesi i anno domini 2023. podižu naviše prašine svojim novim izdanjima dosta govori o žalosnom stanju glazbene scene danas…

Hadžo, pjevač Beatlesa i Stonesa

Ovaj unos je objavljen u Svašta nešta. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj